Samsara is de gemanifesteerde wereld zoals jij en ik die ervaren. In deze ervaring is er oneindig pijn en genot. In Zelfrealisatie gaat het (onder andere) om vrij te worden van pijn en genot door een bepaalde houding te ontwikkelen. Deze houding ontstaat wanneer jij je realiseert dat jij bewustzijn bent en daarmee de waarnemer bent van pijn en genot. De persoon, de wereld, pijn en genot blijven functioneren zoals het altijd gedaan heeft. Er komt alleen een dimensie bij waardoor pijn en genot niet zo’n probleem meer zijn.

De verwarring ontstaat wanneer de wetten van non dualiteit en dualiteit doorelkaar gehaald worden.

Nondualiteit (ik ben niets).
In een non duale ervaring is alles 1, is er niets te doen, er is geen lijden, ervaar je jezelf als bewustzijn of niets, er is geen ervaring van een lichaam of persoon.

Dualiteit (ik ben alles).
In de non duale ervaring zijn er oneindig veel objecten, is er van alles te doen en te verbeteren, is er lijden, is er een gevoelsidee van een lichaam en een persoon, is er voortdurend pijn en genot.

De ontspanning ontstaat wanneer je deze verschillende perspectieven tegelijk ervaart en de hechting aan een voorkeur voor een van beiden opgeeft. Het nonduale perspectief ontspant het duale perspectief. Alle wetten spelen zich tegelijkertijd af en de aandacht verplaatst zich vanzelf tussen deze de polen ik ben niets en ik ben alles.

Stel hier je vraag