fbpx

De psychologie van volwassenheid van Robert Kegan bestaat uit vijf fases die wat mij betreft een perfecte mix is van psychologische en spirituele ontwikkelingsfasen. De kern is steeds het verleggen van het Subject (ik ben) en het Object (ik heb). De ontwikkeling van het gevoelsidee van identiteit wordt steeds complexer en in contact met de omgeving. Het volgt een steeds verdergaande ik-wij-ik-wij integratie.

De manier om als volwassene te groeien is openheid, nieuwsgierigheid en kritische reflexie te ontwikkelen. Deze kwaliteiten en de vierde en vijfde fase worden in de Embodied Satsang, de Authenticiteitcirkel en het Focussen naar Essentie gestructureerd ontwikkeld.

1.Impulsieve mind (vroege kindertijd)
Ik ben impulsen, gevoelens en percepties 

2.Keizerlijke mind (6 jaar, pubertijd, 6% van de volwassenen)
Ik ben behoeftes, interesses en verlangens
Ik heb impulsen, gevoelens en percepties

3.Sociale mind (58 % van de volwassenen)
Ik ben relatie en wederkerigheid
Ik heb behoeftes, interesses en verlangens

4.Zelf bepalende mind (35 % van de volwassenen)
Ik ben mijn idealen en (bepaal mijn) identiteit
Ik heb relaties, wederkerigheid

5.Zelf transformerende (1 % van de volwassenen)
Ik ben..
Ik heb mijn idealen en (bepaal mijn) identiteit

Volwassenheidspsychologie is een relatief nieuwe wetenschap en geeft een kader om na het fysiek volwassen worden psychisch door te groeien. Volgens deze theorie leven we op dit moment in een maatschappij waarin je een ontwikkelingsniveau vier zou moeten hebben. In de praktijk zit merendeel in het derde niveau. Meer info..

Robert Kegan stelt zichzelf na jaren onderzoek een aantal vragen; waarom blijft de mens psychologisch doorgroeien nadat de reproductie functies al gestopt zijn? Alle dieren in de natuur sterven nadat ze geen nageslacht meer kunnen maken. Is deze groei om een mindset te krijgen waarin de mens zichzelf kan laten overleven?

Het principe is steeds transenderen en includeren. De voorgaande fases worden opgenomen in de nieuwe fase. Er zijn dus hogere fases van complexiteit wat op zichzelf vaak weerstand geeft in het introduceren van dit model. We leven in een tijd waarin gelijke kansen vaak wordt gezien als iedereen is gelijk.  Dit is vooral de sociale mind. De grootste beweging op dit moment in het westen is van de sociale mind naar de self authering mind. In mijn teaching is dat het deel waarin je jouw eigen leefregels beschrijft.

In de beweging van de self authoring mind naar de self transformational mind zet het waarnemen nog een stapje terug. De zelf bepaalde identiteit wordt nu het Object en krijgt minder lading. Er ontstaat een grote flexibiliteit in het begrijpen en verbinden met alle andere vormen van mind en culturen. Dit is een belangrijke capaciteit om jezelf in de wereld te begrijpen in de huidige tijd waarin internet en reizen alle verschillen dichtbij brengt. Meer info..

Wanneer ik afstand neem van mijn zeven leefregels (self authoring mind) kom ik in een sfeer waarin ik boven mijn persoonlijke conditioneringen zweef zonder dat de concepten inhoudelijk veranderen. Alsof ik de waarnemer ben van mijn leven en alle anderen.  Er ontstaat meer begrip en compassie voor het systeem waarin we leven.. Een stap verder afstand nemen brengt me bij een conceptloze aanwezigheid waarin ik alles waarneem zonder betekenis. De emotionele lading van de betekenis van mijn leefregels neemt af en er is een meer overstijgend bewustzijn.

Het blijkt dat mensen in een lerende modus zichzelf het meest levendig en gelukkig voelen. Gelukkig voelen is dan niet zo zeer je prettig voelen, maar eerder alles voelen en steeds verder transformeren. Niemand weet waar dit heen leidt.

 

Share This
Stel hier je vraag