Een duidelijke, aanwezige houding met liefde

Ik werk met mensen die langere tijd in detentie hebben gezeten en veelal een justitiƫle maatregel hebben zoals isd, tbs, reclasseringsvorwaarden of top600. Deze mensen hebben meestal een heel leven met trauma, gevangenis straffen en onderdrukking achter de rug. Het zijn vaak mensen die zichzelf op de een of andere manier niet kunnen reguleren en daarom dus buiten de regels van de maatschappij functioneren en in de gevangenis komen.

De kunst is om een positief leefklimaat te scheppen waarin repressie zo veel als mogelijk afwezig is. In een ontspannen omgeving kan iemand beter leren en leven. Dat klinkt logisch en toch is het niet eenvoudig. Het is bijna mediteren op hoog nivo. Stress komt van binnen en van buiten. Op mijn werk zijn er met grote regelmaat gewelddadige uitbarstingen, persoonlijke bedreigingen en emotionele uitsluitingen. Het is een kunst om mensen in een agressieve uitbarsting te benaderen vanuit duidelijkheid, aanwezigheid en liefde. Er is altijd die lichamelijke neiging om te vechten, vluchten of verstijven. Clienten die lang onder een strak detentiebewind hebben gefunctioneerd weten precies hoe ze personeel kunnen raken met de middelen die ze hebben. Elke (zorg) organisatie heeft een vorm van macht in zich. En dat is nu precies waar deze mensen niet meer tegen kunnen. Van strenge ouders, politie, gevangenis tot een zorginstelling waar je uiteindelijk ook moet doen wat er gevraagd wordt. Hulpverleners worden bewust of onbewust vaak gezien als een ouder figuur of sterker nog een onaantastbaar iemand, een soort superheld. De realiteit is dat hulpverleners ook gewone mensen zijn die geraakt worden door beledigingen, bedreigingen en andere vormen disharmonie.

Clienten en hulpverleners verlangen allebei naar een langdurige zorgzame relatie en echtheid in contact.

Ik heb een handvat gemaakt voor deze complexe hulpverlening die gebaseerd is op de vaardigheid focussen. Ik noem het herstel gericht luisteren. Aspecten die erbij komen zijn; eerst connectie dn correctie, meebewegen met de impuls van de client, hulpvraag laten ontstaan vanuit oordeelloze aanwezigheid, zien van mogelijkheden, liefdevol aanwezig blijven bij agressie en het bewust overschrijden van afdelingsregels indien deze het contact belemmeren.

Zoals elk vak is het vak van zorgverlener een vorm van kunst.

 

Stel hier je vraag