Hoe autonomer (gesepareerd en gedifferentieerd) je bent, hoe meer je kunt versmelten en in oneindigheid kunt verblijven.

Diepste patronen komen aan het licht in intieme relaties. Je partner is je beste trainer naar vrijheid.

Een relatie is twee mensen die hun eigen ontwikkeling delen.

Boosheid naar de ander is een mogelijkheid om je eigen autonomie te versterken. De kracht en het vuur in de boosheid kun je namelijk gebruiken om jezelf te separeren van de ander. Om helemaal je eigen ding te denken, te voelen en te doen.

Liegen, achterhouden en terughoudendheid zijn symptomen van niet echt durven zijn.

Eerlijkheid is een deugd en het komt vaak voort uit en/of gaat gepaard met ‘de angst om gestraft te worden’.

Een upset in het heden komt voort uit een emotionele lading uit het verleden.

Ruzies verlopen altijd zo; upset, beschuldiging van de ander, een agressieve reactie en vervolgens schaamte, spijt en verdriet. De kunst is om te stoppen in de upset en dit volledig te ervaren.

Jij bent 100% verantwoordelijk voor hoe je omgaat met je gevoelens, gedachtes en reactie. Door elke sensatie in je lichaam er te laten zijn, laat je de ander en de wereld ook zijn zoals die is.

Wat de ander doet niets over jou. Een afwijzing of een uitbrander van de ander zegt iets over haar of zijn proces. Een afwijzing van intimiteit, betekent niet dat jij ‘niet goed genoeg of niet welkom bent’, het betekent dat de ander pijn heeft en even geen intimiteit aan kan. Dit geldt ook voor gevoelens van liefde. ‘Ik hou van jou’, betekent dan, ‘Ik voel me goed en ik denk dat het door jou komt’.

Het uitwisselen van ‘waarden’ is de brug naar verbinding. Het niet buitenzetten van een vuilniszak of het laten slingeren van sokken zijn eenvoudige irritaties met een enorme oorsprong. Het laten slingeren van een sok kan voortkomen uit een patroon van verwaarlozing wat is veroorzaakt in de jeugd. Wanneer iemand anders juist is opgevoed met structuur betekent het niet opruimen van die ene sok, die dag een ontkenning van iemands wezen. Het gaat niet om die sok, maar of je elkaar kunt zien in de kern. Door in gesprek te gaan over de situatie met ‘de sok’ en alle achterliggende waarden en concepten te delen komt liefde en verbinding de relatie in. ‘De sok’ wordt een grote grap.

Wanneer er een ‘wil tot verbinding’ is kan de relatie alles aan.

Stel hier je vraag