fbpx

Ik ben het absolute.

De moeilijkste lagen in zelfrealisatie zijn de primaire instincten van overleven, seksuele driften en sociale activiteiten. Instincten gaan voornamelijk buiten het denkbewustzijn om en vereisen een doordringende heldere intuïtie om te doorgronden.

Overleven.
Het lichaam is bewustzijn met de capaciteit om te weten en heeft een enorme drang  tot leven.  Het lichaam gebruikt het genot nastreven en het pijn vermijden principe om te overleven. Voedsel, bescherming en ademhaling.

Seksuele drift.
Seks dient voor de voortplanting en is een enorme kracht. Een ander belangrijke functie van seks is de regulerende werking op het zenuwstelsel. Er is een voortdurende oplading van energie in het lichaam om in beweging te komen en te pakken wat het nodig heeft om te overleven. Deze oplading van energie noemen we ‘verlangen’. Verlangen is in de kern ‘niet ontladen spanning’. Seks is een manier om deze spanning te ontladen.

Sociale activiteiten.
Een andere afgeleide functie van overleven is ‘sociaal zijn’. Er is een speciaal sociaal zenuwstelsel wat direct verbonden is met het autonome zenuwstelsel.  Het interpreteerd non verbale signalen van anderen en is gericht op veiligheid. Sociale interactie is daarmee direct verbonden met stressreacties zoals vluchten, vechten en bevriezen.

Zelfrealisatie.
Wanneer er een besef ontstaat dat de drang om te overleven een lichamelijke aangelegenheid is kan er een bereidheid ontstaan om fysiek te sterven. Deze bereidheid is gekoppeld aan de realisatie dat jij niet het lichaam bent. Hier stopt de identificatie met de primaire instincten en begint de realisatie dat jij bewustzijn bent.

Share This
Stel hier je vraag