Compleetheid en verlichting is alles ervaren met het zwaartepunt op Kennendheid

Wanneer ik stress ervaar betekent het meestal dat ik de verkeerde kant op kijk. Dit geldt in alle lagen van de ervaring. Als Kennendheid kan ik mijzelf met van alles identificeren; gedachten, lichaam, het idee van een persoon, een functie, een rol, etc. Aandacht (gefocuste Kennendheid) gaat van nature naar de plek met de hoogste energie. Pijn, ongemak, stress, weerstand en lijden is opeengestapelde energie en trekken aandacht. In essentie geven deze sensaties aan dat er iets niet goed loopt. Praktisch gezien betekent het meestal dat ik de verkeerde kant op kijk.

Kijk eens in jouw leven waar er pijn en stress is. Hoeveel tijd en aandacht neemt dat in beslag? Wanneer je anders kijkt zie je waarschijnlijk ook dat zelfs je leven al gaat zoals je wenst. Het ligt er maar aan hoe je kijkt.

Op het werk kan het zijn dat mijn aandacht te veel gericht is op relatie met mijn baas die niet goed loopt. Dat kan zo’n focus krijgen dat ik vergeet wat mijn werk is en hoeveel steun er ligt bij mijn collega’s. Tijdens meditatie kan het zijn dat mijn aandacht naar pijn en/of gedachtes gaat. Ik vergeet dan dat er ook plekken in het lichaam zijn die goed voelen of mijn aandacht kan samenvallen met Kennendheid. De kern in beide gevallen is dat de aandacht zich vanzelf richt op dat wat pijn en verkramping veroorzaakt. Dat is een natuurlijk lichamelijk overlevingsmechanisme met de bedoeling het oplossen van de onbalans. Het oplossen wordt in eerste instantie door het denken gedaan wat meestal de boel juist verergert. Er ontstaan meer weerstand en het denken gaat meer denken. Dit is een gesloten systeem.

De kunst is steeds weer de andere kant op kijken. De aandacht actief richten op het innerlijke hallo zeggen tegen alle lichamelijke sensaties en er niets mee doen. De aandacht smelt dan vanzelf in Kennendheid. Dat brengt vervolgens lichamelijke en geestelijke balans. Kennendheid is onveranderlijke aanwezigheid en wanneer de aandacht samenvalt met Kennendheid verdwijnt pijn. Pijn is een oppervlakkige sensatie en makkelijke te ervaren. Het lijkt soms alsof het te veel is en dat het systeem het niet kan dragen. Dit is een T splitsing. De ene kant gaat naar slachtofferschap en lijden. De andere kant gaat naar meesterschap en vrijheid. In de lichamelijke aanvaarding van pijn en stress lost het op.

Deze inzichten en manier van leven kun je ontdekken met de vaardigheid Focussen. Dit is in mijn ervaring een praktische en eenvoudige manier om het hoogste van verlichting in de dagelijkse gang van zaken te ervaren.

Stel hier je vraag