Het huis is verkocht en de camper is nu onze woonplek. De afgelopen maanden heb ik als redelijk zwaar ervaren;

  • geestelijk verwerken dat ik mijn jongste dochter (Luna) minder ga zien
  • jarenlange veiligheid en richting van inkomen, huis en vaste groepen opgeven
  • al mijn spullen reduceren tot twee koffers die in de camper kunnen
  • lekkages in het huis tijdens het verkoopproces
  • de onzekerheid van de definitieve verkoop van het huis
  • het containen van mijn verlangen om te gaan (beslissing was al in November gemaakt)
  • afwegen en omgaan met de financiele mogelijkheden die geld bieden

Prioriteit voor de komende weken is het settelen op Ibiza. In Juni gaan we met mijn oudste dochter (Maksiem) en gezin door Europa trekken. Zij hadden behoefte aan een tussen jaar en ik heb het geld. Zo kan ik toch nog mijn opa rol vervullen de komende tijd.

De beweging is naar leegte

Ik merk dat ik over een aantal thema’s nieuwe gedachtenpatronen aan het ontwikkelen ben. Dan heb ik het over gezondheid, geld, opvoeding, bezit van spullen, liefdesrelatie en wonen.  In de maanden dat ik vorig jaar op Ibiza was ontstond er een gevoel van jeugdigheid. Ik ervaarde mijzelf als achttien; de speelsheid, de fysieke kracht, de levendigheid, de bewegelijkheid, de luchtige sociale interacties en de vrijheid van vaste verplichtingen.

De veranderende situatie van niet te hoeven werken om vaste lasten te betalen geeft leegte. Deze leegte is helemaal open en iets in mij wil deze ruimte steeds invullen. Tegelijk is er niets wat blijft hangen. Het voelt als een ondernemer zonder doel. Een leegte die prettig en onprettig is.

Mijn kinderen zijn op een leeftijd waarbij ze hun eigen wereld vormgeven en mijn aanwezigheid steeds minder belangrijk wordt. Wanneer ik terugkijk naar de dood van mijn ouders kan ik schrikken van de tijdelijkheid van die relatie. Dit ben ik nu voor mijn kinderen. Zij gaan na mijn dood verder zonder mij. 

In Amsterdam hadden Yashodara en ik allebei een eigen slaapkamer, eigen werk en een eigen sociaal leven. De komende tijd zal dit meer in elkaar overlopen. Ik ben benieuwd hoe deze ontwikkeling zich vormt. Ik heb de laatste tien jaar in en rondom mijn huis als weldadig ervaren. Er komt nu een tijd van minder luxe (minder privacy, minder woonruimte, minder gemak). Daar zie ik tegenop en ik zie de charmes van de beperkingen.

De gek springt in het onbekende op zoek naar het nieuwe

De perceptie van ontwaken schijnt duidelijk door in deze nieuwe manier van leven. De verandering brengt de onveranderlijkheid naar de voorgrond. Dat wat altijd en overal vrij is. Ik ben benieuwd hoe dit zich vertaald in mijn persoonlijkheid.

Stel hier je vraag