Het allerbelangrijkste in mijn leven ben ik. Niet mijn kinderen, niet mijn lichaam, niet mijn werk, niet mijn reis avonturen en niet mijn ontwakingsgroepen. “Ik” staat voor wat ik werkelijk ben. Dat heeft geen standpunt, geen definitief antwoord en toch kan ik mijzelf kennen.

Ik ben Dat waar bewustzijn en gewaarzijn uit voortkomen

Er is een relatie met “mijn” lichaam en die is fascinerend. Hoewel ik zonder twijfel weet/ervaar dat ik niet het lichaam ben kan ik het ook niet ontkennen. Ik voel namelijk de pijn en het genot van mijn lichaam, dat voortdurend in mijn bewustzijn is. Er is niet een eenvoudig standpunt in te nemen.

Het lichamelijke leven laat ik zijn eigen gang gaan. Ik hoef mij niet druk te maken over het wereldse en ik kan mij er toe verhouden. 

Ik heb uitgezocht hoe het lijden en het transformeren van het lichaam werkt. Ik weet over energie opbouw, relaties en zingeving. Alledrie vormen ze in mijn onderzoek de kern van het menselijke lijden, zeker wanneer de identificatie met het lichaam, denken en voelen groot is.  

Authenticiteit en schaduwwerk hebben ook een functie. Wat die precies is kan ik niet goed aangeven, maar wanneer ik het niet doe word ik vroeg of laat weer de identificatie met het lichaam, denken voelen ingetrokken.

Ik kan mensen helpen in het subtiel ontwarren van de identificatie met het lichaam. Deze is als een te vast aangedraaide schroef. Die kan wat losser. In dat losser worden ontstaat ontwaken. Voor mij is de twijfelloze kennendheid van mijzelf het ultieme geluk. Deze vorm van geluk gaat voorbij elk vorm van lichamelijke genot. Genieten en extase zijn een gevolg van ontwaken en opzichzelf onbelangrijk. Ontwaken is een onthechting van het lichaam zonder het op te geven. Er is geen vast standpunt.

Ontwaking en groei zijn er tegelijkertijd. Groei is hoe de persoon (lichaam, denken en voelen) zich in het dagelijkse leven beweegt. Deze dualiteit is oneindig en veranderend. Het universum, de wereld, de cultuur, het gezin, het lichaam,de geest veranderen en ontwikkelen zich voortdurend. Daar wakker in zijn en meebewegen is een kunst. Een voortdurend loslaten en betrokken zijn.

Wat is het allerbelangrijkste voor jou in dit moment?
Wat wil zich door jou heen manifesteren in het dagelijkse leven?
Wie of wat ben ik?

Dat zijn vragen waar ik mee werk in de Inquiry, de authenticiteit cirkel, de resultaten cursus en satsang. En dan is het de beoefening om je hoogste impuls/verlangen te volgen. Er verantwoordelijkheid voor te nemen. Uiteindelijk komt het in mijn wereld allemaal uit bij ontwaken.

Ik heb gemerkt dat een benadering van verschillende kanten goed kan werken. Meditatie in relatie, in jezelf, het lichaam uitdagen met fysieke oefeningen (verbonden ademen, rebalancing massage, dynamic, kundalinie, etc.). Zelf ben ik ook voor plantmedicijnen, omdat die het dagelijkse bewustzijn van het lichaam, denken en voelen op een specifieke manier verruimen. Ik gebruik het voor mezelf als schaduwwerk. Al het verborgen en gehechte materiaal komt vanzelf bovendrijven en kan onderzocht worden. Het voorkomt een vastlopen in groei en daarmee houdt het de ontwaking levendig.

Ontwaken is elke seconde en geen vaste staat van zijn

Wanneer je wekelijkse inspiratie zoekt ben ik de komende drie maanden elke dinsdag avond beschikbaar in Soest. Je kunt komen aanwaaien, maar liefst heb ik dat je vaak komt en mijn wereld/taal leert kennen. Wanneer het je niet meer voed ga je verder. Je kan vragenstellen, mij tegen spreken,me aanvullen, alles is welkom. Het gaat er om dat we samen doordringen in waarheid en liefde. Ik vind dat die plekken schaars zijn. Ik heb zelf meerdere leraren gehad om twijfelloos te worden. Ik raad dat zeker aan, maar verdiep je wel in elke leraar anders heeft deze manier van werken weinig zin.

De werkelijke leraar zit in jou, ben jij. Iets in jou weet de waarheid, omdat je het altijd bent geweest. Krijg die innerlijke leraar, wat een principe is op gang en je hebt geen uiterlijke leraar meer nodig. De input van buiten is er om je innerlijke weten wakker te maken en te herkennen. Dit is een proces wat resulteert in een zwart wit weten wat je bent. Je weet het of je weet het niet.

Het lijkt er op dat het dagelijkse leven een beetje stabiel moet zijn om dit te realiseren en daarom werk ik ook met die persoonlijke dingen zoals energie, authenticiteit, relaties en zingeving ontwikkelen. Allemaal overlevingsaspecten van het lichaam en wanneer dat stabiel is komt het lichaam tot rust en kan het losgelaten worden. Het wordt ook stabiel door tegelijkertijd aan de onthechting/ontwaking te werken. Ontwaken en groei zijn er tegelijkertijd.

Doe de beoefening!

En wanneer je het niet bij mij doet, doe het bij een ander of doe het zelf, maar kies een manier van werken en doe de beoefening. Luiheid licht elk moment op de loer, het zit in het lichamelijke ingebouwd en dat dien je te doorbreken. Die luiheid in zelfonderzoek is vooral de oorzaak van alle ellende in mijn/de wereld. Het is gestagneerde energie. Dat lijkt stabiliteit, genot en veiligheid, maar het is  doodsheid, angst en robot leven.

Jij weet in jezelf waar je zit. Jouw innerlijke bewaker ziet alle hoeken van het universum, alle aspecten van waarheid. Kijk jezelf aan. Is het weer tijd om je aandacht te richten op ontwaken?

Stel hier je vraag