Aanwezigheid (ik ben) is een te ervaren substantie. Om dit te ervaren is er een verandering van het brandpunt van de aandacht nodig. De aandacht moet zich verplaatsen van de tijd, oorzaak en gevolg perceptie naar een gewaarwording van nu-heid. Alleen in deze frisse conceptloze nu-heid ervaar je de pure ontvouwing van het leven. Alles gaat vanzelf en dat is te ervaren als aanwezigheid.

In de ervaring als aanwezigheid wordt de wereld en het leven anders ervaren. Tijd, ruimte, de persoon en het universum ontstaan voortdurend uit het nu. Je kunt jezelf ervaren als een verlengstuk van het universum. (de zoon of dochter van god). In deze ervaring is er een verscheidenheid aan objecten die volledig verbonden zijn. In deze perceptie wordt het dagelijkse materiele leven ook als het absolute ervaren. Dat is een vorm van non dualiteit. Non dualiteit kan ook ervaren worden als een eenheid. Dan zijn er geen grenzen en kun je jezelf direct ervaren als god of het absolute. De waarneming wordt in deze perceptie ervaren als een film of illusie. Andere percepties zijn het ervaren van de onmiddelijke kracht, liefde of intelligentie achter het bestaan. Vanuit deze perceptie wordt alles als perfect ervaren, Het universum en jij ontvouwen zich volledig vanzelf in samenhang met het geheel.

Hoe je de waarheid ook ervaart, het ontvouwt zich alleen in de nu-heid van de ervaring. De eerste stap naar het ervaren van nu-heid is het ervaren van opkomende en veranderende lichamelijke sensaties. Dit vertraagt het denken en hierdoor ontstaat er een opening in het tijd, oorzaak en gevolg waarnemen. In deze opening wordt de substantie van aanwezigheid die achter en in elke ervaring zit helder. Eerst is aanwezigheid een object in de ervaring en met wat training kun je jezelf ervaren als aanwezigheid. Aanwezigheid wordt dat het subject.

Blijf bij deze ervaring van aanwezigheid en je zult ervaren wat werkelijk geluk is. Geluk is het besef ´wat je bent´ en niet een of andere perceptie of vorm van genot. Verleg het brandpunt van je aandacht, je zult er geen spijt van hebben.

Stel hier je vraag