Het lichaam en de maatschappij is met name gericht op het nastreven van geluk. Dat is nogal eenzijdig. Er worden allerlei pillen, luxe producten en andere middelen ingezet om dit streven te verwerkelijken.

Er is ook een andere benadering; leren omgaan met lijden. Een van de nobele waarheden uit het boedisme.

Hoe ga je om met lijden?
Lijden is altijd een fysieke pijn. Een chronische ziekte, een relatieprobleem, werkstress, psychologische pijn het maakt niet uit, het is in de kern een fysieke pijn ergens in het lichaam. Vaak is het een zeurende scherpe pijn ergens aan de voorkant van het lichaam, maar het kan zich ook uiten als een verkrampte vastgezette spier.

Omgaan met lijden is dus voelen van fysieke pijn. Het is mogelijk om met een open en vriendelijke houding deze pijn te ervaren. Hiervoor is het nodig om de voorkeur van genot boven pijn op te geven en alles toe te laten. In het ervaren van pijn en genot ontstaat op een geveven moment een sensatie van aanwezigheid. Dit wordt de basis om lijden te dragen.

Lichamelijke reacties op het ervaren van lijden zijn ondere andere; verdoving, activiteit, gevoelens van ondragelijkheid, hulpeloosheid en machteloosheid. Er zijn in het lijden echter ook periodes van dankbaarheid en vreugde.

Tijdens het lijden kun je gewoon je leven voortzetten. Doe wat je moet doen; een inkomen verzorgen voor je gezin, je relatieprobleem oplossen, doelen in je werk halen, artsen afgaan om je lichaam te genezen, etc. In het lijden aanwezig blijven en met je gezonde verstand handelen.

Blijf aanwezig en geef richting aan je levensdoelen. Het lijden wordt dan een bron van informatie en kracht.

Stel hier je vraag