fbpx

oudNederigheid is het erkennen van je grenzen en mogelijkheden. Nederigheid is wat mij betreft heel fysiek. Dat je de juiste verhouding kent van het mens zijn in de kosmos.

Hoe ondragelijk het soms ook is, het kennen van de waarheid over jezelf geeft een eigen soort voldoening. Het doorzien van ideaalbeelden en grandiositeit (trots) geeft een gevoel van echtheid en waarachtige waarde. Ideaalbeelden en trots zijn weerstand tegen menselijke gevoelens van minderwaardigheid, hulpeloosheid, innerlijke schaarste, waardeloosheid, etc. Het niet volledig voelen van de kwetsbare kern van de persoonlijkheid houdt de rigiditeit van de persoonlijkheid juist in stand. Ideaalbeelden en trots zijn de voeding van de persoonlijkheid.

In werkelijke nederigheid mogen alle gevoelens er zijn en omdat alles er mag zijn ontstaat er een diepe ontspanning. Er is niets op te houden of te verdedigen. Anderen en de buitenwereld worden ook met rust gelaten, want die mogen ook zijn zoals ze zijn. Het maakt ook niet meer uit hoe de buitenwereld en de innerlijke criticus naar je kijkt. Het is zoals het is. In deze aanvaarding van de werkelijkheid krijgt het ware zelf de ruimte om te verschijnen.

Het mens zijn met al zijn mogelijkheden en beperkingen is de weg naar goddelijkheid.

Share This
Stel hier je vraag