Wat jij bent is altijd puur

Het verblijven in conceptloze aanwezigheid (ik ben) is totaal transformerend. Het is te simpel voor woorden. Wat ik meemaak in mezelf en begeleiding is dat er in de ruimte en stilte van de (ik ben) allerlei afleidingen, onrust en identificaties plaatsvinden.

De onrust en identificatie zijn gemaakt van dezelfde substantie als ruimte en stilte. Hoewel het voortkomt uit een vergeten van de stilte is het een met het Absolute. Er bestaat geen afscheiding. Door dit steeds beter te zien en te ervaren ontstaat er een dieper en dieper loslaten. Je hoeft je niet te bemoeien met deze verschijningen en gedragspatronen.

Steeds weer rusten in ik ben.

De vraag ´Waarom val ik steeds uit de extase van aanwezigheid en kom ik terecht in lijden?´ komt voort uit een hechting aan de voorkeur voor stilte. Wanneer je deze hechting aan genot opgeeft is er totale vrijheid.

Zelfrealisatie gaat vaak ook gepaard met een totale desinteresse voor zelfrealisatie en moreel gedrag. Elke (niet) gerealiseerde heeft een vreemde fascinatie voor iets onzinnigs. Ontspan hierin en zie dat alles is doordrongen van helderheid en liefde. Dit zal niet meevallen wanneer er een subtiel spiritueel ego is gevormd met voorkeuren, ontkenningen of concepten over hoe het er uit ziet om verlicht te zijn.

Laat alle concepten los, bemoei je niet met je eigen leven en zeker niet met andermans leven. Wees met ´wat er is´ en dring door tot de kern; ik ben en daaraan voorbij.

Stel hier je vraag