Psychedelica.

Psychedelica is een bewustzijnstechnologie die de evolutie van de mens en de cultuur kan helpen. Het wordt helaas nog te veel gezien als iets raars of illegaals. Voor mij is het een grensoplossende substantie die mijn waarnemingsvermogen, creativiteit en actie potentieel verhoogd. Zelfs Terence Mckenna, wellicht de meest bekende vertegenwoordiger van psychedlica gebruikte slechts een paar keer per jaar.

Voor mij werkt een sessie psychedelica (truffels, wuachuma, willka en ayuhuasca) voor tien jaar schaduwwerk of therapie. Het zijn op de een of andere manier betekenis gevende middelen.

Er is al een paar jaar een wederopstanding van het expirimenteren, onderzoeken en integreren van psychedelica in de (trans) persoonlijke ontwikkelingsfeer, therapie en farmacologische sector. Het gaat dan om middelen zoals; ayuhuasca, magic mushrooms, cactussen, mdma en lsd. De natuur (en het menselijke lichaam) schijnt vol te zitten met bestandelen uit dit soort geestverruimende middelen.

Terence Mckenna (overleden in 2000) geloofde zelfs dat het eten van hallicunerende paddestoelen de evolutie van de mens heeft veroorzaakt. Hij is zijn leven lang bezig geweest met de betekenis van deze middelen voor de mensheid. Waarom zijn ze er?, wat laten ze zien?, wat is nu werkelijkheid?, hoe werken sjamanen?, etc.

Psychedelica en microdosing.

Een fenomeen wat nu snel groeit is microdosing. In Sillicon Valley wordt het gebruikt om het creatieve aspect te verhogen, maar het wordt ook door veel mensen als een alternatief voor anti depressiva gebruikt. Dit gaat zich de komende jaren meer uitspreiden in de persoonlijke ontwikkelingsgebieden. Het kenmerk van microdosing is dat het wel effecten geeft, maar niet de hallucinaties. Het lijkt er ook op dat het meer in de legale sfeer terechtkomt.

In officieel therapieland is er ook weer groeiende interesse in onderzoek naar het gebruik van dit soort middelen bij; trauma verwerking, angststoornissen, depressies, omgaan met kanker, etc. Het lijkt er op dat lsd bijvoorbeeld nieuwe verbindingen in de hersenen aan laat maken en de neuroplasticiditeit verhoogd.

Bewustzijnscultuur.

Alles wijst er op dat er in de lineaire-exponentiele-groei-ik-cultuur een groep mensen is die te veel angst, stress, depressie en burnout ervaren. De aandacht wordt dan vanzelf verlegd naar andere staten van bewustzijn die meer in de richting gaan van vrouwelijk, voelend, wij, integratie, natuur en verbinding. Ik denk dat psychedelica een technologie is die ons kan helpen om te gaan met de complexe problematiek waar we vandaag de dag mee te maken hebben (AI ethiek, klimaatprobleem, groter wordende kloof tussen rijk en arm, komende werkeloosheid door automatisering, etc.).

De oplossing van elk probleem ligt besloten in het probleem zelf

De ontwikkeling van de natuur en het menselijke bewustzijn lijkt in fases naar steeds complexere vormen van aanwezigheid te gaan, waarbij het nieuwe altijd wint.  Complexiteit en integratie nemen oneindig toe. De mens is  nog lang niet uit ontwikkeld. Door het grensoplossende karakter van psychedelica is het waarschijnlijk een versneller van integratie van complexiteit.

Plantmedicijn is niet twaalf jaar de ashram aanvegen, ceremonies doen en wachten op een inzicht. Nee het schiet je in een half uur de kosmos in en vanuit die ervaring kun je daarna zelf een model maken van het universum en de betekenis van het mens zijn. Terence Mckenna.

Eigen ervaring.

Zelf heb ik ervaringen met uiteenlopende middelen zoals ayuhuasca, huachuma, willka, truffels, rape, salvia en mdma. Ik zie mezelf overigens niet als een ervaren gebruiker of begeleider. Ik ben meer nieuwsgierig en avontuurlijk. Het is zeker niet nodig om deze middelen te gebruiken en wanneer je het toch doet doe het dan in een veilige omgeving met goede begeleiding. Er zijn genoeg alternatieven om grensverleggende ervaringen op te wekken zoals; verbonden ademen, naturequests, zweethutten, ijsbaden, meditaties, satsang, familieopstellingen, soorten dans, ceremonies, etc.

Alles bevat een bepaalde waarheid en/of werkzame ingredient. Het centrum voor mij is altijd de intelligentie van het lichaam. Het lichaam is een ervaringsmechanisme en heeft de capaciteit om tot zelfrealisatie te komen, samenhang te interpreteren en te integreren.

Angst is als de wind, het blaast en blaast, en in het erbij blijven lost het op een gegeven moment op

Het grensoplossende vermogen van de plant kan twee kanten op; angst en liefde. Het gebruik vergt einge moed. Het veiligst is om er een “zitter” bij te hebben die nuchter is. Deze kan bij (grote) angst er voor je zijn en je geruststellen dat het een tijdelijke bewustzijnsstaat is. 

Mijn belangrijkste inzichten vanuit de psychedelica zijn;

1.De belichaming dat alles verbonden is.
2.Dat er tijdens al die rare ervaringen steeds iets is dat alles waarneemt (en dat ben ik).
3.Het tempo van de ontvouwing van het universum is trager dan ons dagelijkse leven.
4.Wanneer het vechten met de ervaring stopt ontstaat er helderheid, diepgang en extase (het vechten tegen de angst kan een bad trip geven).
5.Een goed middel om een bad trip om te buigen is; ademen, ontspannen en loslaten (bv aanhouden vier tellen in en vier tellen uitademen).
6.In rust komt de zijnsachtergrond naar de voorgrond waarbij de ervaring van persoonlijkheid oplost.
7.Dat het ondanks de angst ervoor en tijdens de trip het mij geen schadelijke gevolgen heeft opgeleverd.
8.Tijd en persoon zijn mogelijk door het korte termijn geheugen.

Nuchtere toestand.

Deze boodschappen en ervaringen kun je ook ervaren met meditatieve technieken. Vooral de partner inquiry brengt gestructureerd deze helderheid op de voorgrond. Het grote voordeel vind ik dat deze bewustzijnsstaten makkelijker integreren in het dagelijkse leven van werk en gezin, omdat een psychedelische ervaring best indrukwekkend kan zijn.

Ik kan vanuit mijn nu-ervaring niet zeggen wat voor mij heeft gewerkt om tot Zelfrealisatie te komen. Mijn visie is dan ook dat het volgen van mijn hoogste energie en nieuwsgierigheid een belangrijk onderdeel van mij innerlijke leraar is. 

Misschien kom je tijdelijk bij psychedelica of andere middelen uit en misschien niet. Kijk of je met nieuwsgierigheid en een open blik je zelfonderzoek kan blijven doen. En weet dat er altijd begeleiding is van mij, anderen en je innerlijke leraar (guru principe/natuurlijke intelligentie).

Alles verdwijnt vroeg of laat. Het enige wat niet verdwijnt is de felt presence in elk moment. Geniet van dit moment, het is alles wat er is. 

De visie van Terence Mckenna was dat je de ervaring juist niet wil integreren. Microdosing ziet hij niet als interessant. Je krijgt er een rush van en dat is het. Hij ziet de omgeving waarin we leven als een matrix van informatie en de hallicunerende stoffen stemmen af op een andere/paralelle wereld. Hij ziet de mogelijkheid dat we op een gegeven moment juist in de psychedelische fantasie leven en niet meer in de ervaring zoals we het nu meemaken. Hij heeft meer vragen dan antwoorden. Het gebruik en de ervaringen hebben voor iedereen een eigen betekenis. De enige rode draad voor iedereen is dat het grenzen vervaagd en dat komt dicht bij liefde. Mocht je overwegen iets te gaan gebruiken is het goed om wat video’s te kijken. Voor een totaal overzicht de 24 uur Terence Mckenna.

Stel hier je vraag