Het dagelijkse leven is het hoogste wat er is. Hier zit alle wijsheid en verlichting in. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe gefocust ben je wat betreft zelfrealisatie, het laten slagen van je relatie of het uitvoeren van je werk? Er is geen held of god die je komt helpen. Het is helemaal aan jou!

In zachtheid zit een onverwoestbare kracht. In non-dualiteit zit dualiteit. Als mens en bewustzijn heb je de mogelijkheid om te ervaren. De krachtige focus op zelfrealisatie gaat samen met nutteloos film kijken. Celibaat en vrije seks zijn onlosmakelijk verbonden. Wanneer je jezelf beperkt dan zit je vast en ben je in zekere zin dood. Elk concept over jezelf en de wereld dient te sneuvelen. Oook deze text. Elke hechting aan een voorkeur dien je op te geven. Vrijheid is te vinden buiten de grenzen van je eigen moraal.

Zelfrealisatie is slechts een klein onderdeel van het leven. Een mogelijkheid uit de oneindige mogelijkheden. Het is alleen waardevol in het plaatje van het geheel. Ontdek de mogelijkheden van het lichaam, de geest, het universum, de techniek, voedsel, werk, je partner, je kinderen, etc.

Maak het dagelijks. Wat betekent het leven voor jou?

1. Vrij zijn is belangrijker dan al het andere.
Het gaat er om dat je serieus en onverdeeld leeft voor de waarheid. Wanneer je aandacht op één ding is gericht, ontstaat er helderheid in je leven. Helderheid geeft een sterke samenhang tussen denken, voelen en handelen. Je prioriteiten worden duidelijk en je handelen twijfelloos. Maak de beslissing om vrij te willen zijn.

2. Neem de verantwoordelijkheid voor wat je overkomen is in het verleden.
Je bent honderd procent verantwoordelijk voor je eigen leven. Wat gebeurd is, is gebeurd en nu wil je vrij zijn. Het leven is te beschouwen als een grote hoge druk pan. Onder deze hoge druk heb je de neiging om je op stellen als een slachtoffer. Wanneer je deze verlamming voelt, ga er dan met zachtheid in en stap tegelijkertijd in je kracht, je leiderschap, je zelfsturing en kom energetisch ‘naar voren’. Voel wat een ervaring met je doet en neem je verantwoordelijkheid. Stel je niet langer op als een slachtoffer. Blijf staan in alles wat er gebeurt.

3. Wees alert, ga alles aan en ontwijk niets.
In het moment zijn betekent dat je vanuit een ontspannen houding waarneemt wat er hier en nu gebeurt. Elk moment. Waarnemen is de magie van verandering. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat angst en verlangens innerlijke verdeeldheid creëren. Door de verdeeldheid in je leven veroorzaak je lijden bij jezelf en anderen. Onderzoek de oorsprong van deze emoties. Ga niets uit de weg. Als je vrij wilt zijn, kun je je aandacht niet laten verslappen. Hoe minder je oplet hoe groter het ego, hoe groter de vermijding. Wordt moe van jezelf en zie dat je geen spelletjes meer wilt spelen. Het leven is alles, ga alles aan; de extase, maar ook de donkere kanten. Sta regelmatig stil bij je eigen leven; dit is mijn vrouw of man, zo ga ik om met mijn kinderen, dit is het huis waar ik in woon, dit is mijn werk, dit staat op mijn bankrekening, dit zijn mijn schulden, dit zijn mijn vrienden, dit zijn mijn overtuigingen/angsten/verlangens en dit is mijn focus in het leven. Als ik nu de keus had, zou ik dit pakketje dan nemen? Vraag je af; wat is nu het aller belangrijkste ? Wat wil ik communiceren met de wereld om mij heen? Blijf je aandacht concentreren op dit moment. Dit vergt wilskracht, actie, beslissing en blijven staan. In deze totale focus in dit moment kun jij alles aan.

4. Zie dat alles onpersoonlijk is.
Elk moment is er een personalisatieproces. Hoe zou het zijn om alles te ervaren en te doen zonder de dingen persoonlijk te maken? Wat zou het voor je betekenen als elke ervaring die je hebt en elke actie die je doet niets over jou zegt? Je bent gewend aan het idee dat het goed is om iets voor jezelf te willen hebben/doen. Dat jij de reden bent van succes. Alle verhalen van mensen zijn hetzelfde; ik, ik, ik, ik. Je kunt niet vrij zijn van de wereld als je niet los komt van dit ‘ik’. Wanneer je wilt loskomen van dit ‘ik’ zul je moeten vinden wat ‘jij’ werkelijk bent.

5. Leef voor het geheel.
Wanneer je inziet dat het niet om jou of jouw persoonlijke bevrijding gaat is alles wat je doet een resultaat van en voor het geheel. Je bent niet alleen honderd procent verantwoordelijk voor je eigen leven, maar ook voor het leven van andere. Laat al het lijden van de mensheid en de aarde binnenkomen en vraag jezelf af: wat kan ik doen om dit te verlichten? Laat in dit besef de juiste keuzes ontstaan.

[wysija_form id=”2″]

Stel hier je vraag