meditatie5De wortel van lijden is het niet weten of vergeten ´wat je bent´. Wanneer je vergeet ´wat je bent´ is er identificatie met het lichaam, denken en voelen. Dit is het begin van dualiteit (ik en objecten). In deze dualiteit ontstaan voorkeuren en onverschilligheid. Dit is de bron van lijden.

In meditatie raakt de aandacht gericht op ´de stilte´ en vallen de voorkeuren en onverschilligheid weg. Er is heldere aanwezigheid. Dit is de oorzaak van leegte.

Leegte is niet dat alles verdwijnt of dat jij verdwijnt. In leegte is er vorm, perceptie, waarnemen en leven. Het verschil is dat de lading (van identificatie, voorkeuren en onverschilligheid) uit de ervaring verdwijnt. Meditatie is wennen aan deze leegte. 

Wanneer er geen identificatie is, is er geen eigenbelang meer. Wanneer er geen eigenbelang is ontstaat er gelijkmoedigheid en harmonie. Er is niets meer nodig om gelukkig te zijn. Zijn is waardevol. Dat is ware non dualiteit.

Hoe ver kun je deze leegte in je leven ontwikkelen? Hoeveel subtiel lijden is er nog? Hoeveel hechting aan voorkeuren is er nog? Hoeveel boosheid, verlangen en frustratie is er nog in je leven?

Ga voor het totale stoppen van het lijden en het totale verblijven als ´wat je bent´. Een eerlijke houding brengt je verder en verder. Wat is je interesse, wat is je doel en wat zijn de resultaten van je beoefening? Heb je de juiste informatie?

Stel hier je vraag