Op het moment dat je niets realiseert is er verlichting.

Mediteren is wennen aan jezelf als nietsheid. Ik heb een leuke bedacht. Lees eerst de instructie met gevoel (felt sense) en doe dan je eigen ontspannen versie op de muziek. Ervaar ook wat de muziek met je ervaring doet door je aandacht af en toe geheel op de muziek te richten. Ik heb de woorden onderstreept die belangrijk zijn. De meditatie is met ogen dicht. Wanneer je groepen geeft kun je de opdrachten op je eigen manier begeleiden.

1.Body scan (minimaal 5 minuten)
Ga met je aandacht naar je voeten en beweeg stapje voor stapje via je enkel, onderbeen, knie, etc. naar de bovenkant van je hoofd. Ervaar de sensaties van de lichaamsdelen. Ga dan via de kruin naar de binnenkant van je hoofd en ervaar welke substantie je daar aantreft. Verplaats de aandacht stap voor stap van de sensaties in je hoofd naar de binnenkant van je nek, je borst, je buik, je sexualiteit, benen, etc. Uiteindelijk kom je weer aan bij (de binnenkant) van je voeten. Voel dat je gedragen wordt door de grond. Geniet van de vertraging en de sensaties van je lichaam, gedachtes, gevoelens.

Vanuit dit standpunt zijn de sensaties het object (dat wat waargenomen wordt) en bewustzijn het subject (dat wat waarneemt).

2.Voorbij het lichaam (minimaal 2 minuten).
Ga nu met je aandacht naar de grens van je lichaam, je huid. Voel je hele huid. Blijf een halve minuut de sensaties van het lichaam en de huid voelen. Laat nu het lichaam los, door het er te laten zijn en de ruimte in de kamer of net voorbij de huidgrens te ervaren. Je kunt ook helemaal uitdijen in de onbegrensdheid van het universum.

Vanuit dit standpunt zijn het lichaam en de ruimte objecten en bewustzijn is nog steeds het subject.

3.Jij bent de ruimte (zolang als het duurt).
Wanneer je de ruimte ervaart, maak dan een volgende stap door jezelf als die ruimte te ervaren. Dit is een intense ervaring van bewustzijn zelf. Jij bent nu de onpersoonlijke ruimte, stilte, pure aanwezigheid. Blijf daar met je aandacht zolang je wilt, de tijd is hier ondefinieerbaar en telkens nu. Het lichaam is nu een ervaring in de ruimte. Geniet de eenvoudige ervaring van aanwezigheid en de sensaties die in het lichaam ontstaan.

Vanuit dit standpunt is er geen object en subject meer (alles is een ervaren). Bewustzijn is zich gewaar van zichzelf.

3.Voorbij de ruimte en aanwezigheid (zolang als het duurt).
Stel je dan voor dat dit ervaren van jezelf als ruimte, stilte of aanwezigheid voortkomt uit een onervaarbare nietsheid (iets absoluuts). Deze nietsheid is (ook) wat je bent.

Vanuit dit standpunt zijn het bewustzijn, stilte, aanwezigheid en het lichaam objecten en de achterliggende nietsheid het subject.

4.In en uit het persoonlijke.
De eerste waarneembare reflexie van dit onervaarbare niets is aanwezigheid, ruimte, stilte (ik ben). Vervolgens komen het lichaam, de persoon en de wereld in wording. Elke seconde gebeurt deze beweging van niets tot iets en van iets tot niets.

Vanuit deze beweging veranderen de standpunten van object en subject voortdurend afhankelijk van waar de aandacht zich meer identificeert.

 

Stel hier je vraag