Er komt sowieso een reset van het geldsysteem.

Ik volg Madelon Vos nu een paar weken en vind het erg waardevol. Het geeft me begrip over de huidige economische toestand en de komende reset. Elke zeventig jaar veranderd het geldsysteem en dat is langzaam en zeker weer aan het gebeuren. Is het slim om in (de vrijdenkers van) Bitcoin te investeren? Is het slim om mijn huis te verkopen?

We hebben in Nederland inmiddels een inflatie van 6% en dat is in veertig jaar niet meer voorgekomen. Dit betekent dat je koopkracht achteruit gaat. In Turkije gaat het op dit moment helemaal mis (50% inflatie en de laatste dertig dagen 37%). Hoe gaan ze dat oplossen? De achterliggende vraag is hoe het de komende tijd in Europa zal zijn.

De gedachtenlijn van de Great Reset van het World Economisch Forum kun je in deze interviews terug vinden. Er zijn mensen die dit zien als een geplande reset door een groep invloedrijke mensen en er zijn mensen die denken dat de oorzaak ligt in het fout op fout maken van de centrale banken. In principe maakt de oorzaak niet veel uit, het gevolg is hetzelfde. Er komt een reset van de economie en het geldsysteem. Hoe dat er precies uit gaat zien kan geen enkele econoom of politiek leider voorzien. Een idee is wel dat er een digitale munt van de centrale bank komt, waarmee ze meer controle krijgen op het bestedingsgedrag van de burger en daarmee de economie. Een leuk gesprek hierover bij Cafe Weltschmerz.

Iedereen kan steeds weer zijn eigen verhaal maken. Ik denk ook dat het goed is om een eigen verhaal te maken waarmee je jouw Fundamenteel Welzijn waarborgt. Mijn verhaal is dat het levensonderhoud steeds duurder gaat worden en dat mijn loon dit niet gaat bijbenen. De huizenprijzen zullen voorlopig blijven stijgen (in 2022 weer 10% hoger), omdat de rente laag is. Mensen met vermogen moeten geld betalen om het op de bank te laten staan en zoeken manieren om hun geld te behouden. Huizen zijn daarbij een perfect investeringsobject. Het schijnt dat vier op de vijf huizen opgekocht worden door investeerders. De regering gaat het huizen en het lage rente probleem voorlopig niet oplossen, want dat zou een enorm probleem creeren voor al die mensen die nu torenhoge hypotheeklasten aangaan. Wanneer de huizenprijzen namelijk zouden gaan dalen (door meer huizen te bouwen) zijn al die hypotheken niet meer gedekt, want. Wanneer de rente stijgt zijn de hypotheken (en de overheidsschulden) niet meer te betalen. Het systeem zit vast.

Hoewel het finanieel gezien niet verstandig is om mijn huis nu te verkopen kies ik er toch voor. Wat ik namelijk zie aankomen is een vaccinatieplicht in Nederland, want dat is de trent op dit moment binnen en buiten Europa. Dit wil ik voor mezelf ontlopen zolang het kan, omdat ik liever vaar op mijn autonome gezondheid. Ik kies er dan ook voor om de overwaarde op mijn huis nu te incasseren en een nomadisch minimalistisch bestaan te gaan leiden. Op deze manier ben ik van mijn schuld af en daarmee van mogelijke manipulatie van mijn werkgever, de bank en de overheid. Door te kiezen voor radicale zelfvoorzienendheid ben ik voorlopig autonoom. 

Stel hier je vraag