fbpx

Wanneer je het lichaam in je directe ervaring onderzoekt dan krijg je hele andere informatie dan het visuele beeld wat je hebt over je lichaam. Tijdens biologie lessen op school zie je allerlei plaatjes en dat wordt ons beeld van het lichaam.

In een direct onderzoek ervaar je het lichaam als wisselende sensaties. Deze sensaties wisselen van ruimte, genot, pijn tot conceptloze aanwezigheid. Soms voelt het alsof er helemaal geen lichaam is. In meditatie met je ogen dicht voel je al snel dit soort subtiele wisselingen.

Het lichaam is ruimte met de capaciteit om te kennen.

De kunst van een goed leven en zelfrealisatie is het voortdurend ontspannen van het lichaam. Het ego is een zelfregulerend proces wat de informatie en energiehuishouding van het lichaam regelt met als voornaamste doel overleven. Spanning, emoties, driften en denken zijn vormen van energie. Om energetische processen te doorgronden is er een combinatie van voelen en begrijpen (zelfreflexie) nodig. Psychologie is een beschrijving van deze complexe energetische processen en is nuttig bij het ontrafelen van lichamelijke sensaties. Inzicht in de oorzaak van lichamelijke sensaties leiden naar ontspanning.

Ontspannen is houding.

In een ontspannen lichaam is er een perceptie van alles laten zijn zoals het is. In deze houding hoeft er niets meer te veranderen, hoef je nergens heen en niets te helen. Er is een zijn met wat is en er ontstaat een innerlijke houding van niet doen, terwijl alles blijft bewegen. Het leven gaat vanzelf. Deze houding geeft ruimte om alle opkomende sensaties te observeren en te onderzoeken. Wanneer opkomende ideaalbeelden en bijkomende verlangens gezien worden als neutrale sensaties waar je niets mee hoeft te doen ontstaat er een ontspannen houding. Dit is een goede houding voor observatie en onderzoek.

Wanneer het lichaam en geestmechanisme ontspannen is ben je verlicht.

In een ontspannen houding lossen verlangens en structuren van de persoonlijkheid steeds weer op. In dit oplossen ben je vrij. Er is niemand. Seconde voor seconde. Dit is een subtiele vorm van genot die snel verstoort kan worden door een opkomend verlangen of ideaalbeeld. De juiste actie is om steeds weer te komen tot een lichamelijke ontspanning. Ontspannen is super actief. Het is geen ´niets doen´, maar een ´niet doen´.

Zelfrealisatie en verlichting gebeuren elke seconde.

Dit is de reden waarom het belangrijk is om in het moment te leven. Ontspanning en zelfrealisatie zijn geen vaste staten van zijn. Het begint met een alertheid in het moment en op een gegeven moment gebeurt het vanzelf. Je hebt dan geen enkel concept of oefening meer nodig.

Ontspannen en zelfrealisatie komen voort uit ´niet doen´.

Wat overblijft en voornaam in de aandacht komt is in eerste instantie ´conceptloze aanwezigheid´ (ik ben). Deze volle leegte heeft echter ook een oorsprong. Langzaam en zeker begint er een Absolute grond in de conceptloze aanwezigheid door te dringen.

Wanneer het besef van identiteit omdraait van in het lichaam zijn naar het lichaam is een ervaring in bewustzijn begin je jezelf te ervaren als bewustzijn en wordt het duidelijk wat je bent; onkenbaar, ondefinieerbaar, dat wat aan bewustzijn vooraf gaat, het Absolute.

Het Absolute.

De buitenkant van het Absolute is de vorm die wij ervaren als het leven. Dit leven ontvouwt zich vanzelf, stapje voor stapje, seconde voor seconde. In het niet doen is er een voortdurende explosie van potentie, vorm en actie. Het enige wat je kunt doen is blijven ontspannen in al deze percepties, totdat de ontspanning het overneemt.

Het Absolute is het eindpunt van je zoektocht en het begin van het leven.

Share This
Stel hier je vraag