Naast ontwaking en zingeving zijn het hebben van langdurige zorgzame relaties het belangrijkste in mijn teaching. Mensen die op hun sterfbed liggen en/of uit een vreselijk lijden komen geven allemaal aan dat vriendschap het beste is wat hen is overkomen of juist het grootste gemis is geweest gedurende hun leven.

Dit gemis begint natuurlijk al bij afwezigheid van de ouders. We leven in een cultuur waar succes en hard werken de norm is. Dit betekent dat bij de meeste de ouders grotendeels afwezig zijn en dan heb je nog de stijgende een ouder gezinnen.

Ik gebruik de vijf pijlers van de authenticiteitcirkel om de relatie met jezelf en de ander te verdiepen; nieuwsgierigheid, commitment, leiderschap, dragen van je lijflijke sensaties en zijn met wat er is.

Wanneer er een pijler mist staat de relatie onder druk

Een langdurige zorgzame relatie wordt in het moment opgebouwd. Dat is een paradox. Wanneer je er drie keer helemaal bent voor een ander begint het vertrouwen in contact. Iedereen kent wel dit soort relaties, maar dat je dit bewust in het dagelijkse leven en in je spirituele teaching kunt opbouwen is minder bekend. Ik zie het als een vorm van meditatie.

In lijden is de impliciete hulpvraag van iemand; is het voor jou belangrijk, dat ik, steeds maar weer in dat zelfde cirkeltje ronddraai? Langdurig lijden is vaak niet eenvoudig op te lossen. Een langdurige zorgzame relatie aangaan is wel eenvoudig. Luisteren, erbij blijven, nieuwsgierig zijn en zijn met wat er is brengen in korte tijd een goede relatie. Ben je bereid jezelf te laten veranderen door jezelf in de wereld van de ander te begeven?

Trauma is het contact kwijtraken met jezelf

In het dagelijkse leven van werk en gezin merk ik dat er heel veel gevoelens en gedachtes worden ingehouden. Dit stopt de creativiteit en het echte contact. Door stapje voor stapje je behoefte te verwoorden ontstaat er heling in jezelf en de maatschappij. Woorden komen voort uit het lichaam en het lichaam is voortdurend in contact met alles.

In mijn werk ga ik om met langdurig verslaafde mensen, tbs’rs en allerlei andere onaangepast gedrag. Ik heb geleerd dat wanneer ik de tijd neem om iemand te leren kennen iedereen mooi en liefdevol is.

Vriendschap en heling zijn de onderliggende intelligentie en patronen die zichtbaar worden in werkelijk in contact

Het is voor iedereen een primaire behoefte om langdurige zorgzame relaties te hebben. Elke film gaat er over, vrijwel elk lijden gaat er over en de oorzaak van verslaving komt meestal ook voort uit een gemis aan dit soort relaties. In deze tijd van polarisatie en identiteitspolitiek komen deze handvatten wellicht van pas. Hoe kun je ondanks je eigen overtuigingen en oordelen toch een diepgaande relatie ontwikkelen? Kun je verschillende perspectieven ervaren zonder je eigenheid te verliezen?

Er is sterke behoefte aan hechting (attachment drive) en tegelijkertijd een primaire impuls naar authenticiteit. Dat is ook zo’n mooie paradox. De attachement drive wint meestal, omdat dit direct gelinkt is aan de impuls om te overleven.  Onderdrukking van authenticiteit wordt (in onze cultuur) beloond. Onderdrukkking van authentieke impulsen leidt echter ook naar de onderdrukking van het imuunsysteem en daardoor uiteindelijk naar (ernstige en/of chronische) ziekte.

Het subtiel voelen van lichamelijke sensaties is de deur naar eigenheid, hechting en gezondheid. Dit is tegelijk de uitweg van trauma. Trauma is het contact verliezen met jezelf (lichamelijke sensaties en overlevingsimpulsen).

Het subtiel voelen van lichamelijke sensaties is ook de deur naar non dualiteit en ontwaking. Dit heb ik vastgelegd in het inquiry protocol.

Verlichting en ontwaking zie ik als een puur fysieke aangelegenheid

In onderstaande confronterende video van Gabor Mate gaat onder andere over de oorsprong van ziekte, het verband tussen trauma uit kindertijd en het verlies van authenticiteit op latere leeftijd. Authenticiteit is het voelen en uitdrukken van jezelf. Vrijwel alle chronische mentale en fysieke ziekte komen voort uit de onderdrukking van je behoeftes, gevoelens en grenzen. Waarom?

Omdat het onderdrukking van je systeem ook de werking van het imuunsysteem onderdrukt.

In deze video wordt zorgvuldig uitgelegd hoe het werkt. Het slaat voor mij een brug van lichaam naar persoon. In de authenticiteitcirkel leren en oefenen we om deze onderdrukte delen in vertraging en contact te openen en weer vrij te laten stromen. Dat is wat mij betreft de basis van een goed imuunsysteem en daarmee gezondheid. Inquiry is bij mij vooral fysiek met de techniek focusing van Eugene Gendlin en sluit haarfijn aan.

Stel hier je vraag