De persoon wordt niet vrij, jij wordt vrij van de persoon

Vanuit de realisatie dat ik het Absolute of Essentie ben is er niets en niemand nodig.

Vanuit de realisatie dat ik de persoon ben streef ik genot na en vermijd ik pijn. Een belangrijk aspect van het genot nastreven is het verlangen naar langdurige zorgzame relaties.

Het Absolute en de persoon zijn elk moment waar

Beide perspectieven hebben andere wetmatigheden die je niet door elkaar kan halen. De vraag is meer; kun je totaal flexibel zijn door je niet te hechten aan een perspectief? Voor het denken is dat moeilijk, want het wil helderheid. Zelfrealisatie is echter niet te vatten met het denken, waardoor het gevaar bestaat dat het zoeken doorgaat.

Kun je beide perspectieven tegelijk beleven?

Absolute perspectief

Er is geen persoon, er is niemand die ervaart, er is geen lijden, ik ben niet het lichaam, denken en voelen, er bestaat geen moment, er is niemand geboren, er gaat niemand dood, etc.

Persoonlijk perspectief

Ik ben lichaam, denken en voelen met alle gevolgen van dien; overleven, genot nastreven, pijn vermijden, lijden, verlangen naar contact, schaduwwerk, altruisme, etc.

Ervaren van beide perspectieven zonder hechting aan een voorkeur is vrijheid

De persoon na Zelfrealisatie

Het leven van de persoon gaat na Zelfrealisatie gewoon door. Het enige verschil is dat je jezelf er niet meer zo druk over hoeft te maken, want je realiseert jezelf ook als het Absolute.

Iedereen verlangt naar langdurige zorgzame relaties

Kijk eenvoudigweg naar je leraar of diegene die je idealiseert en zie dat hij of zij langdurige zorgzame relaties heeft in zijn of haar leven. En wanneer die niet goed lopen is er conflict en ongenoegen.

Alle levende wezens (planten, dieren en mensen) hebben een langdurige zorgzame relatie nodig

Een langdurige zorgzame relatie ontstaat in het moment. Dat is een belangrijke paradox. Wanneer jij er NU voor mij bent krijg ik het gevoel van een langdurige zorgzame relatie. Praktisch gezien hoef je alleen maar de vijf pijlers van de Authenticiteitcirkel te volgen. Wanneer er een peiler mist is er geen langdurige zorgzame relatie. Dat betekent dat wanneer er een relatie in je leven niet lekker loopt er een peiler mist.

Vijf pijlers;
1.Containment van je ervaring  
2.Commitment in contact
3.Vertrouw op wat er is
4.Nieuwsgierigheid naar de wereld van de ander
5.Volg je leiderschap/intense sensatie

Stel hier je vraag