ardechearjan21.Stilte (niets).
Dit is een laag waar ik mezelf ken als puur bewustzijn. Dit voelt aan als ver weg van de persoonlijke en wereldse ervaring. Het wereldse leven vindt plaats, wordt waargenomen en er is weinig gevoel bij. De voornaamste ervaring is ‘ik ben’ die ik herken als de eerste reflectie van mezelf. Een mooi woord is ‘kennendheid’.

2.Hart (alles).
Hier is de aandacht meer in de wereld en het lichaam. Er is een versmeltende essentie. Ik ervaar mezelf als versmeltende ruimte die tot uiting kan komen via het lichaam. De fysieke hartstreek speelt een centrale rol in deze laag. Wanneer ik deze laag van bewustzijn ben is er liefde voor alles en is de uitingsvorm als lichaam, denken en voelen een en al positief. Hier is de ervaring van genieten en extase. Dit is ook de laag van helende capaciteiten zoals mediumschap, reiki en dat soort uitingsvormen.

3.Persoon.
Hier val ik samen met het lichaam wat wil overleven en versmelt ik voortdurend met verlangen en verslaving. Hier zit de mogelijkheid om via het lijden naar openheid te komen. Wanneer ik naar mezelf kijk in deze staat is het lichaam een verslavingsmechanisme van pijn vermijden en genot nastreven. De realiteit van overleven, verkrampen, macht en de hongerige geest.

Alle drie de lagen zijn er onmiddellijk en de aandacht (gefocust bewustzijn) verspringt van de ene naar de andere laag. Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde laag. Ik ben alle drie.

Alle drie de lagen kunnen door oefening beter gekend en verstevigd worden. Alle lagen zijn onderling afhankelijk en beïnvloeden elkaar. Het lichaam speelt een belangrijk rol, want dat is de deur naar de andere lagen van bewustzijn. Door subtiel alle lichamelijke sensaties te ervaren in een open houding komt er ruimte voor de andere lagen.

Een mooie situatie in de evolutie zou zijn dat de mensheid zich bewust is van zijn volle potentie als (lichaams) bewustzijn. Wanneer de eerste twee lagen gerealiseerd zijn heeft dit consequenties voor het persoonlijke. De verslaving neemt af en er ontstaat een uitingsvorm van delen en samen zijn. Is dit geen goede leerstof op scholen? Wanneer de kinderen de mogelijkheden van deze lagen geleerd krijgen is de wereld na een generatie van dit soort onderwijs misschien totaal anders.

Wij als volwassenen bewustzijn kunnen alvast beginnen met het uiten van liefdevolle woorden en handelingen naar onze kinderen, familie en collega’s op het werk. Door af te stemmen op het hart. Het hart staat voor de gewaarwording van ‘versmeltende ruimte’ en tegelijk ‘de fysieke hartstreek’.

 

Stel hier je vraag