Dit is voor mij de eerste keer dat ik een gestructureerd en begrijpelijk verhaal hoor over waar de mens staat in het universum. Wat overblijft is verwondering, nederigheid en nieuwsgierigheid.

Kosmologie is een archetypisch verhaal waar de mensheid richting uit kan halen

We orienteren onszelf op dit moment in de wereld alsof alles bestaat voor onze consumptie. Op zich zou dat nog niet eens het probleem zijn, maar onze macht en consumptie nemen exponentieel toe. Zo staan we bijvoorbeeld buiten de voedselkringloop. Deze egocentrische orientatie is toe aan iets nieuws. Een meer nederige aanpassing aan de droom van de kosmos.

Ons bestaan is werkelijk een groot wonder. Daarboven op blijkt dat wij met ons doen en laten inmiddels invloed hebben op de hele planeet.  Dat is nog al een verantwoordelijkheid.

Het betekent ook dat de intelligentie van het universum door ons als mens heen beweegt. Zijn we wel goed afgestemd op deze intelligentie? Het collectieve gevoel is dat dit niet zo is, dat er iets moet veranderen.

Mijn gevoel zegt dat het lichaam hierbij een grote rol speelt. Dan heb ik het over de felt sense. De felt sense geeft de relatie weer met alles in en om ons heen. Door het volgen van mijn mijn felt sense (mijn hoogste gedachte en/of mijn meest intense energie) ben ik verbonden met de natuurlijke intelligentie. Dit brengt flow, eenvoud, richting, gezondheid en een soort geluk wat ik Fundamenteel Welzijn noem.

Het is niet met het denken te bevatten, omdat het voorbij denken en voelen gaat

In het dagelijkse leven is het wonder te vinden in een voortdurend onderzoeken en afstemmen van mijn impulsen met mijn kinderen, vriendin, vrienden, collega’s, situaties, etc. In dit locale handelen ligt het grotere geheel besloten.

De mens heeft zich afgescheiden van de rest, dat is en wordt een probleem

Dit kosmologisch verhaal van Brian Swimme doet me denken aan surrendered leadership en de zeven stadia uit circling/authenticiteitcirkel. Door te ontspannen in zijn en met elkaar in contact te gaan ontstaat er een intelligentie manier van samenzijn die wonderlijk en afgestemd is.

Stel hier je vraag