We lossen onze problemen niet op, we worden groter dan onze problemen

Carl Gustav Jung had op vierjarige leeftijd een droom waarin hij het inzicht kreeg van een ander bewustzijn. In zijn jeugd onderscheide hij twee type personen; de ene die deed wat van hem verwacht werd en de tweede die een diepere laag had. Het is dan 1890 waar dit soort gedachtes niet geaccepteerd werden. Zijn vader had een functie in de kerk en vond dat Jung te veel nadacht. Hij beleefde zijn inzicht alles in stilte en dat is meerdere keren in zijn leven teruggekomen. De kracht van het geloof in zijn innerlijke ontvouwing. In de loop van zijn leven lopen de kerken ook leeg en komen steeds meer mensen bij hem in therapie. Hier ziet hij het belang van het goddelijke en de innerlijke ontvouwing.

Het verlies van het contact met het instinctieve en het goddelijke (numinous) zijn de bron van neurose

Robert Johnson vertelt over zijn leven. Op zijn elfde jaar ontmoet hij al een bijna dood ervaring waarin hij ervaart dat de zwarte leegte ook iets moois heeft. De gouden wereld is daar een symbool van. Hij is de eerste helft van zijn leven vooral bang en neurotisch. Het is een verlegen man die zich niet thuis voelt in de wereld. Op zijn 54e jaar komt hij de gouden wereld opnieuw tegen in India en komt hij tot de conclusie dat je als mens meerdere kansen krijgt om dit geluk te ervaren. 

Vertrouw op de ontvouwing van je innerlijke wereld

Het gaat vanuit zijn ervaring over het innerlijk ervaren van de archetypes. Allerlei projecties zoals verliefdheid of de redder zijn signalen om verder naar binnen te gaan. Zo is verliefd worden een projectie van je eigen mannelijke of vrouwelijke energie op de ander in de hoop de gouden wereld te ervaren. De projectie van de redder op de leraar is ook een impliciete aanwijzing om je innerlijke kracht en wijsheid in jezelf te vinden. Het is allemaal energetisch werk.

Archetypes zijn vormen van energie die vertaald zijn in persoonlijkheden

Individuatie is een Jungiaanse term en staat voor het volledig ervaren van de dynamiek van de persoon (ik), het zelf (IK), de persona (de figuur in de maatschappij) en de schaduw (het onbewuste). Deze dynamiek is een oneindig in groei en bestaat uit vele paradoxen, richting, synchroniciteiten, innerlijke dromen, fantasieen, het spirituele, etc. Archetypes en mythen zijn in taal en beeld gecondenseerde energiepatronen die de psyche vormen. Het is niet te bevatten en direct te ervaren.

Wanneer ik Jung in mijzelf begrijp dan komt essentie voort uit inferioriteit en inferioriteit komt voort uit essentie. Niets uitsluiten is groots. Wanneer ik de gevoelens van inferioriteit uitsluit of onderdruk loop ik vast en worden ze destructiever. Ik ben alles; een schandaal en een heilige.

De persoon is nooit vrij, jij bent vrij van de persoon

Mijn vertaling van Jungs werk is dat individuatie naar fundamenteel welzijn leidt. De archetypes en mythen zijn een beschrijving van de innerlijke ontwikkeling van essenties. Essenties zijn subtiele vormen van energie die zichzelf door de persoonlijke geest ontwikkelen. Het zijn non duale subtstanties zoals koninklijkheid, ruimte, kracht, vreugde, leegte, liefde, onschuld, aanwezigheid, etc. De persoon, de schaduw en de persona vallen onder het kopje groei waarin relaties en zingeving de hoofdthema’s zijn. Mijn idee van de Persoon van Zijn lijkt volgens mij op het begrip van individuatie. Een open onafhankelijk persoon die volledig in contact staat met het zelf en het universum. 

Communiceer met je innerlijke tegendelen, dat brengt je in contact met de levendigheid van de ziel

Jung verwijst in zijn werk naar “the numinous” wat de spirituele ervaring van het (authentieke) zelf is. Dit is zoals zelfrealisatie en is het helende principe van de geest. Ik merk bij mezelf en anderen dat het verblijven als bewustzijn of conceptloze aanwezigheid een helende werking heeft op het lichaam en geest. Dit is vooral te ervaren in mijn inquiry vorm.

Wanneer je niet bewust met de innerlijke wereld werkt, gaat het met jou werken in de vorm van neuroses, allergieen, ziektes, ongelukken, etc. Verlichting of individuatie is wanneer de innerlijke en uiterlijke wereld samenvallen.

Het doorelkaar lopen en onderscheiden van de verschillende ruimtes ik (ego/persona), wij (collectieve bewustzijn) en het hogere (numinous) komt terug in de authenticiteitcirkel. Door meditatief met elkaar als groep in contact te gaan worden deze verschillende ruimtes in de geest helder.

Inquiry/focusing is een middel om tot draagkracht te komen

Stel hier je vraag