Nadine Burke Harris  legt uit hoe een jeugdtrauma de gezondheid gedurende het leven nadelig beïnvloed. Dit gebeurt voornamelijk door een verstoord stresscopingssysteem. Ze pleit voor een behandeling op vroege leeftijd.

Er is tegenwoordig ook een manier van behandelen die ze Somatic Experience (van Peter Levine) noemen. Daar spreekt zij overigens niet over in dit filmpje. De kern van de methode is het herstellen van het stresscopingssysteem. Peter Levine heeft het dierlijke van het stresscopingssysteem onderzocht en het toegepast op het menselijke wezen. De techniek focussen van Eugene Gendlin speelt een belangrijke rol in deze methode. Het gaat over het opnieuw en subtiel ervaren en in balans brengen van de fight, flight, freeze en collapse sensaties. Peter Levine en Eugene Gendlin waren vrienden.

In mijn boek wat je krijgt bij aanmelding op de nieuwsbrief leg ik ook veel uit hoe stress ontstaat en hoe je ermee om kunt gaan. Ik neem met name het gedachtegoed van Bruce Lipton daarin mee. Mijn ervaring is dat het kunnen omgaan met stress het ‘proces’ van Zelfrealisatie positief beïnvloed.

Stel hier je vraag