Inquiry (focusing) zoals ik het heb samengesteld is een vriendelijke manier van onderzoeken wat resulteert in ontwaking en groei. Door alles te verwelkomen (context, lijflijke sensatie, emotionele sfeer, symbolen en essenties) kom je vanzelf tot de kennendheid van wat je bent.

In onderstaande podcast spreekt een moeder die duidelijk veel kennis en ervaring heeft met het werk van AH Almaas met haar zoon. Zij is stervende en vertelt hoe zij dat ervaart. Tegen het einde van de podcast begeleid ze haar zoon door zijn verdriet heen met inquiry naar de onvoorwaardelijke holding (een innerlijke esssentie) die er altijd is.

Een ander aspect in deze podcast is het proces van opladen en ontladen wat de achtergrond is van de meeste dagelijkse acties. Het heeft te maken met het genot nastreven en pijn vermijden principe wat het lichaam in leven houdt. Een verlangen is het opladen van het lichaam en in het vervullen van het verlangen is een ontlading. Er zijn een diepere non duale substanties, zoals; ruimte, stilte, aanwezigheid, helderheid, holding, etc. die een vorm van genot geven die niet in een cyclus van opladen en ontladen zitten. Deze laag van ervaren noem ik essentie en is de brug naar het Absolute. DAT wat achter alles ligt en jij werkelijk bent.

Oefening van inquiry is makkelijk en essentieel, het is vooral doen….

Wanneer je de inquiry zoals ik het heb gestructureerd vaak oefent met anderen en met jezelf wordt ontwaking de achtergrond van je dagelijkse leven. De aangeleerde structuur laat op een gegeven moment los, omdat het inzicht in wat je bent stabiel raakt. Er ontstaat een zekere afstand tot de persoonlijke ervaring, waardoor deze juist meer naar de voorgrond komt. Spiritualiteit is voor het denken onlogisch en bestaat uit oneindige veel parapdoxen. Dit is de ontwaking van het hart.

Stel hier je vraag