In de begeleiding van mensen ben ik steeds meer bepaalde ervaringen gaan herkennen als vaste mijlpalen in de ontwikkeling naar zijn en zelfrealisatie. Wat daarbij terugkomt is dat de fysieke ervaring vele male helderder en simpeler is dan de bijpassende spirituele concepten. Wanneer een bepaalde ervaring een keer fysiek is ervaren wordt het niet meer vergeten. Enkele voorbeelden:

1.Ik weet het niet
Hoe meer mensen in volledige aanwezigheid komen des te minder ze weten wie ze zijn. Tijdens een inquiry ziet dat er uit als sereniteit en zachte kracht. Wanneer ik dan iets vraag ontstaat er dikwijls een gebaar met de armen en handen van ik weet het niet en er komen geen woorden. De persoon hoort alles, begrijpt de woorden, maar er komt geen cognitief antwoord. Tegelijk is er een twijfelloos herkennen van wat je bent.

2.Het gaat niet meer weg
De voornaamste aanwijzing in mijn begeleiding is ik ben. Dit is de bewustwording van  conceptloze aanwezigheid en kun je het best zien als de bewustwording van de substantie bewustzijn. Het bewust worden van bewustzijn vergt eerst een periode beoefening en brengt vrijwel altijd een hoop frustratie. Dit kan in een keer helder worden met de juiste instructie, maar ook maanden duren. Vroeg of laat komt elke student er echter achter dat dit heldere bewustzijn niet meer weg gaat. En grappiger nog, dat het er altijd al was, maar dat hij of zij nu ziet dat er altijd overheen is gekeken. Bewustwording van ´ik ben´ wordt als een enorm geschenk ervaren en al het zoeken lijkt ineens totaal onzinnig. De nieuwe situatie is dat wat iemand ook doet of waar hij of zij zich ook in bevindt, het bewustzijn van bewustzijn gaat niet meer weg.

3.Pijn vermijden wordt pijn laten zijn
De meeste mensen hebben een bepaalde angst voor pijn. Deze angst is lichamelijk en kan de hele dag onbewust stress veroorzaken. Wanneer mensen gewend raken aan het bewust ervaren van pijn verdwijnt de vermijding en wordt pijn een sensatie die makkelijk is te dragen. Deze ontdekking leidt vrijwel altijd naar ontspanning in Zijn.

4.Genieten om niets en het stoppen met zoeken
Wanneer iemand fysiek begrijpt wat het betekent om alles te laten zijn zoals het is ontstaat er een genieten zonder reden. Dit is voor veel mensen een openbaring. Wanneer je niets meer hoeft te veranderen, te bereiken of heel te maken is alles goed. In deze houding begint het lichaam vanzelf te genieten. Dit is een omslag in het denken, omdat het stoppen van het streven naar een beter leven de sleutel is naar een beter leven. In deze fysieke ervaring van genieten en extase stopt het zoeken. Mensen stoppen in deze fase vaak met lezen, cursussen en het bezoeken van leraren.

5.Schilden, pantsers en een dof gevoel
In het aanwezig zijn in de stilte zit een oneindige verdieping. Wat er gebeurt is dat subtiele weerstanden zich blijven oplossen. Tijdens inquiry sessies komt het vaak voor dat mensen schilden, pantsers of een dof gevoel in en rondom het lichaam ervaren. Door hier bij te blijven en de achterliggende weerstand te ervaren lossen deze beelden en sensaties meestal op in enkele sessies. Er ontstaat steeds meer openheid en een diepere lichamelijke ontspanning.

6.Hechting aan oneindige ruimte
Een ander fenomeen is het ervaren van een oneindig vallen en uitdijende ervaring. Soms gaat dit ook gepaard met het tintelen van het lichaam en voelen van al je cellen. Deze ervaring wordt als zeer prettig ervaren en meestal ontstaat er een hechting of zoektocht terug naar dit gevoel. Het leren de voorkeur voor deze hechting aan positieve ervaringen op te geven is voor veel mensen moeilijk. Het leren ervaren van pijn is een stap en het niet meer hechten aan positieve ervaringen is ook een belangrijke stap. Wanneer er geen ja en geen nee meer is tegen elke soort ervaring ontstaat er een totaal gevoel van vrijheid.

Stel hier je vraag