Omgaan met pijn in het lichaam is omgaan met de wereld

Inquiry is steeds weer ‘zijn met wat is’. Meestal onderzoeken we een vorm van lijden. Lijden is een zeurende onprettige sensatie ergens in het lichaam. De geest wil af van deze pijn en gaat overmatig denken, oplossingen en afleidingen zoeken. Deze beweging om het lijden niet te voelen is paradoxaal genoeg de kern van het lijden.

Door tien minuten stil te staan bij de zeurende onprettige pijn met een vriendelijke zachte houding komen de onbewuste concepten die dit lijden veroorzaken in het bewustzijn en lost het op in aanwezigheid.

Het is te vergelijken met een emmer vervuild water. Wanneer je daar heldere water in laat stromen zal al het vuil naar boven drijven en over de rand verdwijnen. Wat overblijft is puur en zuiver water.

Door steeds weer bij het lijden te blijven en te onderzoeken in welke houding dit mogelijk is ontstaat er een manier om er voor jezelf te zijn. Je hebt niemand en niets meer nodig om ‘er volledig te zijn’.

Een andere manier om er naar te kijken is dat de wereld een ervaring is in jouw lichaam. Ga maar na. Er komen impulsen door de zintuigen naar binnen en er wordt een verhaal en lichamelijke sensaties van gemaakt. Dit betekent dat wanneer jij open en zacht kan zijn voor je lichamelijke sensaties je ook open en zacht bent voor de wereld. Jij bepaalt voor 100% hoe jij de wereld ervaart. Het ontwikkelen van een open en zachte houding is makkelijk, want het is een ‘niets doen’. Een afleren van ‘doen’.

Wanneer dit mechanisme van ervaren duidelijk is kan de aandacht zich op zichzelf richten. Bewustzijn wordt zich bewust van zichzelf. Door deze vorm van zelfherinnering gaat het lichaam genieten van ‘niet doen’. Aanwezig zijn zonder enkele moeite. In deze houding functioneert het lichaam, denken en voelen volledig vanzelf. Jij hoeft je daar totaal niet meer mee te bemoeien. In dit inzicht verdwijnt de idee en het gevoel van ‘een persoon zijn’. Wat overblijft is bewustzijn. Ondefinieerbaar, vormloos en tegelijk kraak helder. Bewustzijn is een te realiseren substantie. Vanuit deze substantie ontstaat alles elke seconde fris. Een eindeloze cyclus van bewustzijn, lichaam, identificatie, lijden en een oplossen in aanwezigheid. Zelfrealisatie gebeurt elke seconde en je hoeft er niets voor te doen. Het enige wat je nodig hebt is de juiste kennis of aanwijzing waar te kijken.

Stel hier je vraag