Ik zit Andre Hazes te luisteren. Hij zingt veel liedjes vanuit het gevoel ik doe er niet toe. Iedereen herkent dit innerlijke gevoel. Deze innerlijke overtuiging ontstaat ergens in het leven en wordt vervolgens in stand gehouden, omdat iedereen zo naar het leven kijkt en elkaar beoordeeld.

Het gevoel er niet toe doen uit zich bijvoorbeeld in overmatig aanpassen en je eigen voorkeuren niet belangrijk maken. Het kan leiden naar jezelf juist de hele tijd op de voorgrond zetten vanuit een innerlijke leegte. Het kan zich uiten in het niet belangrijk maken van relaties, waardoor de ander het gevoel krijgt er niet toe te doen. Of juist afhankelijk zijn van anderen, waardoor het claimende gedrag anderen afstoot. Het gevoel ik doe er niet toe leidt naar hulpeloosheid, eenzaamheid en slachtofferschap. Het kan zelfs naar depressie, verslaving en zelfmoord leiden.

De innerlijke gevoelsovertuiging ik doe er niet toe is een minuscule energetische geestelijke beweging die enorm veel invloed heeft in het dagelijkse leven van werk, relaties en gezin. Door deze sensatie in al haar puurheid te ervaren ontstaat inzicht. Het moeilijke is dat het jaren kan duren om deze subtiele beweging in zijn puurheid te ervaren en alle projecties te zien. Wanneer je deze pijn in naaktheid ervaart is de volgende stap; het tegengestelde ervaren.

Het is mogelijk om directe compleetheid, kracht, vertrouwen en liefdevolle aanwezigheid te ervaren. In deze ervaring smelt het gevoel van ik doe er niet toe. Wanneer je dit voor het eerst ervaart is het een wonder en een transformerend moment. Het is de deur naar een gelukkig leven. Het wennen aan deze complete staat van zijn kan ook weer jaren duren.

Stel hier je vraag