fbpx

De identificatie met het lichaam, denken en voelen is de identificatie met de doener. Wanneer ik de bewegingen van het lichaam, denken en voelen in het moment zorgvuldig onderzoek kom ik tot de conclusie dat alles vanzelf gaat. De doener is de beweging.

Wat is de kracht die alles beweegt?

Oefening.
Een manier om direct te ervaren dat de doener los staat van het idee over jezelf is door het lichaam in het moment met aandacht te voelen. Er zijn allerlei sensaties en denken. Ervaar dat het denken, voelen en handelen vanzelf gebeuren. Laat jezelf eens een stukje lopen zonder actief te sturen. Laat het moment en het lichaam de doener zijn. Observeer wat er gebeurt.

Wanneer je eenmaal doorkrijgt dat alles ontstaat in aanwezig zijn kun je je hele leven laten ontstaan uit dit niets. Dat gebeurde toch al, alleen was er de gedachte dat jij (lichaam, denken en voelen) invloed had op het geheel. De gedachtes en eigen keuzes worden bepaald door de automatische en mechanische onbewuste intelligentie (causale lichaam). Het bewust worden van een gedachte, gevoel of handeling (het subtiele lichaam) geeft het idee van een persoon zijn (jiva). Wanneer je dieper kijkt kom je bij een eenvoudige en gewone ontdekking, namelijk dat jij het vormloze bewustzijn bent (voorbij het dagelijkse bewustzijn, parabrahman) en dat alles daarin vorm krijgt (samsara).

Het leven is echt! en door mezelf te realiseren wat ik ben wordt het dagelijkse leven steeds vrijer en simpeler. Patronen en identificaties blijven komen en gaan. Jij en ik werken precies hetzelfde. Ik kan je niets leren over hoe te leven, want ik heb net als jij geen enkele invloed op het verloop van de dingen. Het enige verschil is misschien dat ik mezelf realiseer wat ik ben. Daar kan ik verder niets mee in de samenleving. Het is iets voor mezelf.

Share This
Stel hier je vraag