Jij weet wanneer het zover is en je hebt niemand nodig om dat te bevestigen

A=absolute
E= essentie (liefde, kracht, aanwezigheid (ik ben), leegte, ruimte, licht, alwetendheid,…)
W=wereld
P=persoon

Het Absolute is jezelf in de wakkere staat (her)kennen of realiseren als Bewustzijn of Kennendheid. In Advaita Vedanta termen noemen ze het ook wel DAT of het Absolute.

De hoogste beoefening is wat mij betreft, jezelf ervaren en verblijven als non duale Essentie (ik ben, ruimte, leegte, liefde, etc.). Vanuit deze subtiele ervaring van Essentie ontstaat twijfelloosheid over wat je bent.

Ik werk met een eenvoudige techniek  waarmee je direct de ervaring van ontwaking beleeft.

De Persoon bestaat uit lichaam, denken voelen en een denkbeeldig /gevoelsmatig centrum. De voornaamste drive van dit centrum is om te overleven. Het streeft genot na en vermijdt pijn. Dit mechanisme is tegelijk de bron van lijden, omdat het altijd iets anders wil. Lijden onderzoeken is in mijn ervaring een deur naar Essentie en daarmee naar het Absolute.

Het ervaren zonder hechting aan een voorkeur voor pijn of genot brengt vrijheid in de Persoonlijke vorm. De denkbeeldige kern wordt doorzichtig, kwetsbaar en vrij. Deze vrijheid helpt vervolgens weer om in de conceptloze Essentie te verblijven, totdat het Absolute twijfelloos gerealiseerd is.

In Essentie is geen tijd, gedachte, persoon of probleem. Dit is direct te ervaren. Door hier in te verblijven ontspant de Persoon en wordt het Absolute vanzelf gekend. Dat is de reden dat het kennen en herinneren van Essentie de hoogste beoefening is die ik ken.

In eerste instantie is het perspectief dat het Absolute de bron van alles is en daarna verandert het perspectief in alles is het Absolute

Focussen naar Essentie brengt de aandacht via de wereld en de persoon naar een non duale Essentie. Het oefenen van het verblijven in een non duale Essentie leidt naar het inzicht van het Absolute. Het Absolute, wat jij bent, is in eerste instantie net als licht. Het is onzichtbaar en wordt gekend doordat het objecten zichtbaar maakt. Het is DAT wat kent ofwel Kennendheid.

IK ben DAT waarmee IK weet dat ik ben

Essentie is het eerste conceptloze object vanuit het Absolute. Het ligt precies op de grens van het niet ervaarbare Absolute en de ervaring van de Persoon en Wereld. Ik heb dit beeldend proberen te maken in het tekeningetje boven.

In andere woorden; vanuit het Absolute wordt telkens door non duale Essentie een duale wereld en een Persoon geprojecteerd. Dat zien en ervaren is het ultieme geluk.

Het weten dat jij dit alles bent is de totale bevrijding

[wysija_form id=”2″]

Stel hier je vraag