De centrale onderzoeksvraag is; wie ben ik?

Dan begint er een reis door de ervaring van ik. Het blijkt dat het dagelijkse gevoelsidee van ik ben die en die is opgebouwd uit verschillende dimensies die uiteindelijk uitkomen bij iets absoluuts.

De eerste laag is die van de mentale ik. Deze bestaat uit een identificatie met het lichaam met daarom heen mentale verhalen over een verleden, heden en toekomst. Dit wordt ook de verbale ik ben genoemd. De wereld van de persoon wordt bijelkaar gehouden door de ik gedachte.

De ik gedachte krijgt een lading, omdat er een ik achtergrond gevoel in het lichaam bestaat. Dit is een gevoel van lichamelijke aanwezigheid zonder gedachten. Dit wordt ook wel de niet verbale ik ben genoemd. Dit is de eerste belangrijke stap. Een gevoel van lichamelijke aanwezigheid ervaren zonder het verhaal van de persoon. Het is een direct en onmiddellijk lichamelijk gevoel van ´er zijn´.

Dit lichamelijke gevoel van er zijn ontwikkelt zich naar pure aanwezigheid. Een ervaring van de essentie van een zachte aanwezige kracht. Het lichaam wordt hier als minder begrensd ervaren. Het gevoel van aanwezigheid kan hier tot net buiten de huid ervaren worden, maar ook op andere specifieke plekken in en rondom het lichaam. Dit gevoel van kracht is ook de kern van het narcistische gevoel van grootheid. Wanneer deze kracht zich identificeert met het lichamelijke en de persoonlijke gedachtes kan er een narcistische persoonlijkheid ontstaan. De oefening is om het steeds weer in zijn pure vorm te ervaren. In essentie is het pure zachte kracht waarbij het lichaam wordt vergeten.

Het verblijven bij dit gevoel van zachte kracht brengt je naar een diepere en ruimere ervaring van ik ben. Deze staat van zijn komt in eerste instantie makkelijker tot uiting in meditatie met je ogen dicht. Wanneer je ogen dicht zijn gaat de aandacht het lichaam in. De informatie van de zintuigen en daarmee de buiten wereld worden minder aanwezig. In het lichaam zijn er allerlei dimensies te vinden.

Instructie: Ik ben.
1.Kijk naar een object (een stoel, de maan, iets op de tafel, etc.)
2.Wordt gewaar van de ruimte tussen jou en het object
3.Maak van deze ruimte een object en neem dit waar (makkelijker met ogen dicht, het heeft een bepaalde gevoelskwaliteit)
4.Haal nu het actief gewaarworden of de jij eruit, wat overblijft is pure ruimte

Dit is Ik Ben. Blijf daar.

Een volgende innerlijke dimensie is een ervaring van pure universele aanwezigheid. Het ik ben dijt hier oneindig uit. Het is een onmiddellijke en tegelijk in tijd en ruimte ondefinieerbare ervaring van aanwezigheid (ik ben). Er ontstaat een gevoelservaring van ik ben alles en overal.

Er komt nu een proces op gang van vergeten. Alle kennis van voorgaande ervaringen worden vergeten. Er kunnen ervaringen ontstaan van niet meer kunnen reageren, spreken, handelen en weten. Alsof alle kennis fysiek verdwijnt. Je ervaart jezelf als bewustzijn of niets.

Het blijven in deze ervaring van bewustzijn zijn resulteert vroeg of laat in de kennis of ervaring dat jij de bron van bewustzijn bent. Dit wordt ook het Zelf of het Absolute genoemd. Dit is onkenbaar en tegelijk de kennendheid zelf. De eerste zichtbare reflectie van het Absolute is bewustzijn (ik ben). Nu is de ervaring van ik ben multidimensioneel. Je ervaart jezelf als een persoon en tegelijk als puur bewustzijn en iets Absoluuts. Bewustzijn is in essentie een reflectieve beweging die dingen zichtbaar maakt. Jouw ervaring krijgt de kleur van waar de aandacht (gefocust bewustzijn) zich op richt. Alles gebeurt vanzelf.

Fysieke bijverschijnselen zijn een steeds verder ontspannen en gevoelens van genieten die op kunnen lopen tot extase. Stemmingswisselen en dagelijkse problemen blijven in de orde van de dag. Er is niets verandert en toch is het een wereld van verschil….

Stel hier je vraag