Stappen om Ik ben te verwerkelijken;

1. Terugtrekken van de zintuigen, met de aandacht naar binnen gaan

Bewustzijn zelf wordt het object van studie. Niet meer de objecten in de ervaring of buiten het lichaam. De eerste stap is met de aandacht naar binnen gaan.

2. Zoeken naar een innerlijke moeiteloze houding

Moeiteloosheid ontstaat in het laten zijn van de ervaring. Geen ja en geen nee. Alles laten zijn zoals het is.

3. De verstilling van bewustzijn, de totale stop

De beoefening van non-doing vergt concentratie en daarmee  energie. Het kost in het begin moeite om niet te reageren. Op een gegeven moment wordt het denken stiller en ontstaat er een nieuwe imprint in het geheugen, die van stilte. Jouw functioneren krijgt een extra of andere mogelijkheid hierdoor. Die van niet reageren.

4. De realisatie ‘ik ben’

In de rust van het niet reageren, de eenvoudige aanwezigheid in het moment, ontstaat er ruimte voor subtiele ervaring en waarneming. In deze ervaring en waarneming wordt het mogelijk om te zien dat alles gebeurt. Voor elke ervaring en waarneming wordt een gevoelsidee van ‘ik-ben-een-persoon’ gezet. Wanneer dit wordt gezien vallen het gevoel ‘iemand te zijn’ en de ‘objecten die gezien worden’ op een gegeven moment samen. De ideeën van de ‘persoon’ en de ‘wereld’ blijken ervaring/gedachteconstructen te zijn en uit dezelfde substantie te bestaan. Bewustzijn, jij. Dit besef is vrijheid.

De draad van waarneming, reactie, actie, imprint en waarneming zijn nu doorsneden. Dit is het oplossen van het lijden. Het spel van subject, object en ervaren wordt elk moment doorzien  Alles gebeurt en er is geen ‘persoon’ die iets hoeft te doen, hoeft te bewijzen, te weten of te veranderen. Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat.

Stel hier je vraag