Zingeving komt diep van binnenuit.

De innerlijke drive die mij doet besluiten mijn huis en al mijn spullen te verkopen, veel relaties los te laten en mijn werk met dak en thuislozen achter me te laten is voor mij niet begrijpen. De impuls komt diep van binnenuit en werkt langzaam en zeker door in al mijn gedachtes en beslissingen. Er is een voortdurende overgave aan deze impuls. Het denken probeert mee te helpen en bedenkt allerlei dingen die heel veel mensen/hippies op dit moment denken (Mexico, Brazilie, camper in Europa, off grid, tiny house, etc.). Alsof deze ideeen in het collectieve bewustzijn spelen van dit moment.

Wanneer ik met al deze ervaringen ben voel ik ook iets wat nog subtieler is. Wanneer ik dat volg dan opent zich een overgave die meer verbonden is met de spirituele dimensie van de impuls om te bewegen.

Vanuit de ervaring van mijzelf als het Absolute is er geen enkele gedachte of impuls tot zingeving. Zingeving is van de persoon. Deze twee lagen zijn er tegelijkertijd. Ik heb deze dubbele ervaring in alles.

Wat geeft zin?

Ik ervaar mijzelf als zoveel tegelijkertijd dat ik het met woorden nauwelijks recht aan doe. Het is een oneindige ruimte, waarin ik als persoon de meest zuivere impuls volg. Het proces waar ik nu in beland ben voelt als een verdergaande ontvouwing van wat ik ben. Het is niet een oppervlakige impuls om te reizen. Dat is slechts de buitenkant. Het heeft meer te maken met het bewegen naar de wereld toe, een expansie van mijn bewustzijn als persoon op een aarde. Alsof Nederland me genoeg voeding heeft gebracht en er nu een beweging van uitreiken of geven komt.

Ik wilde vroeger altijd ontwikkelingshulp gaan doen en dat is er nooit van gekomen. De laatste tijd komt er steeds een gedachtestroom over het helpen van een gezin ergens op de wereld waar ik tijdens het reizen een relatie mee krijg. Ik zie dan voor me dat we als twee gezinnen samen gaan werken en iets opbouwen. Wij gaan dan weer verder en zij hebben een basis.

Loslaten van veiligheid en bekendheid.

Het gaat over een vernieuwd loslaten en een diepere verbinding met mijzelf en de wereld. Elke dag wordt er een puzzelstukje op de goede plek gelegd en begrijp ik iets meer van waar het leven mij heen brengt. Het loslaten van jarenlang opgebouwde structuren in Nederland heeft ook een soort slaap effect. Dit merkte ik in die drie maanden op Ibiza. Het schitterende licht, de natuur, de eenvoud en de adem bracht een waardevolle levendigheid in mijn bewustzijn. Mijn lichaam en geest voelde weer aan als toen ik achttien was.

Zelfrealisatie is niet alleen de realisatie van mijzelf als het Absolute

De realisatie van mijzelf als het oneindige is de helft van het verhaal. De groei van de persoonlijke authenticiteit is de andere helft. Deze persoonlijke essentie is fysiek, intiem en uniek. Dit is geen logisch verhaal, het is overgave aan de totale (multidimensionele) ervaring van het mens zijn.

Het weggooien van mijn mooiste kledingstukken en spullen, het mijzelf ontdoen van elke vorm van schuld (hypotheek, werken voor een werkgever, klant of land, etc.) geeft mij op dit moment een inmense vreugde en een krachtig gevoel van autonomie. Er is een levendig verlangen naar naaktheuid, minimalisme en onafhankelijkheid. Radicale zelfvoorzienendheid en soevereiniteit zijn ook woorden die steeds terugkomen de laatste maanden. Wie ben ik wanneer ik vanuit totale onafhankelijkheid in contact ga met anderen?

Vriendschap.

Op dit moment ben ik omringd met een groepje van ongeveer twintig mensen die mijn teaching toelaten en er door geraakt worden. Het voelt als een langdurige vriendschap. Met deze mensen zou ik elk willekeurig project in de wereld kunnen en willen aangaan. De avonden en ontmoetingen door de week heen zijn zo rijk en vervullend, dat elke andere groepsbijeenkomst me minder trekt. We leren van elkaar in een gelijkwaardigheid waarin de overgave aan ieders innerlijke impuls de sleutel is. Er is een soort verwendheid ontstaan aan de subtiele en open interacties die er plaatsvinden. En ook deze groep vrienden laat ik op een bepaalde manier los.

Er is nieuwsgierigheid en opwinding over wat er komen gaat.

Wat is de volgende stap?

De realisatie van mijzelf als het Absolute brengt het ultieme geluk en een onverstoorbare basis in de persoon (lichaam, denken en voelen). De essenties die hierin om niets verschijnen en verdwijnen zoals liefde, kracht, aanwezigheid, leiding, waarde, voeding, alwetendheid, helderheid, vreugde en vele anderen verrijken mijn menselijke ervaring. Het leven van mijzelf als persoon in een ruimtepak met fysieke en ervaringsmatige beperkingen zoekt naar de meest optimale levenswijze. Het weet wat het nodig heeft; vrijheid, natuur, humor, zingeving, genieten, langdurige relaties, gezondheid, etc.

De puurheid van zingeving.

De eenvoudige formule voor zingeving is; neem verantwoordelijkheid voor iets wat jij belangrijk vindt. Om dit te doen heb je contact nodig met je lichaam, omdat het vooral een gevoelsmatig proces is. Er is een impuls en die komt steeds terug in het leven van alledag. Deze impuls voelt puur en naakt. Wanneer je deze ontdekt en volgt g je jouw leven rondom deze impuls opbouwen. Het lichaam is elk moment in relatie met jouw zielsstroom in de wereld. Wanneer je goed kunt luisteren naar deze onderstroom in de ervaring wordt de richting van jouw leven en het object van verantwoordelijkheid duidelijk.

Heb je geen idee wat je bestemming, richting of urgentie in jouw leven is dan kun je deze oefeningen doen. Ondersteuning aan dit proces zijn meditatie en verbonden ademen. Wanneer je hier meer over wilt weten kun je me mailen of appen.

Stel hier je vraag