Richt je op Jezus en laat de heilige geest je leiden 

Hillsong Amsterdam is een muzikale moderne kerk en maakt in Nederland een enorme groei door. Alle leeftijden zijn aanwezig en het valt me op dat er veel jonge mensen zijn (25-35). Een dienst duurt precies anderhalf uur en is strak geprogrammeerd; wanneer je binnenkomt opzwepende muziek, dan begint er een live band en wordt er samen gezongen (text op een groot scherm), dan begint de pastoor met een goed voorbereide boodschap, vaak eerst even een paar minuten kennismaken met de mensen naast je en het geheel wordt afgesloten met samen zingen. Om een indruk te krijgen van de liedjes staan hieronder een paar voorbeelden. De dienst is in het Engels.

De kern zoals ik het voel en begrijp op dit moment is dat ze door contact te maken met Jezus (het hart) er een contact ontstaat met God. Wanneer God in je komt krijgt het leven richting en zin. Er is een werkelijk contact met de heilige geest. Een relatie die je actief dient te ontwikkelen. Het gaat over dienstbaarheid en verbetering van het leven in alle facetten.

Ik ben nu drie keer naar een dienst geweest en er gebeurt daar iets wezenlijks met mij. Ik voel tijdens de dienst een frisse inspiratie en overgave om in het dagelijkse leven meer actie te ondernemen en ik maak contact met een vreugdevolle energie rondom mijn hart die aanvoelde als Goddelijk en ondersteunend.

Alles draait op vrijwilligers en is tot in de puntjes georganiseerd. Er zijn technici, muzikanten, kinderopvang, etc.¬†Mijn dochter van acht gaat er met plezier heen. Dat hebben ze goed begrepen, want als de kinderen er nu al met plezier heen gaan wordt het later niet zo’n ding. Het is eigenlijk voor iedereen elke zondag feest. De sfeer is open en oprecht blij/vriendelijk/levendig, Je kunt gewoon binnenlopen en meedoen. Vier diensten per zondag (tropenmuseum en escape). Ik ga er steeds met een opgeladen en goed gevoel weg.

De taal van de bijbel zoals zij het uitdragen is makkelijk te vertalen naar andere vormen van spiritualiteit. De Goddelijke kracht die alles heeft geschapen, in beweging zet en door de mens in liefde wil leven. Wanneer je het woord God vervangt door het Zelf uit de Advaita Vedanta zit je ook gelijk goed. De traditionele Advaita Vedanta, die in deze tijd moeilijk is te vinden lijkt enorm veel op het bijbelse verhaal. In de Advaita Vedanta lijkt het iets verder te gaan door te zeggen ik ben het Zelf en daarmee God. Het concept vanuit de bijbelse context dat je God binnenlaat en je leven over laat nemen is ook een samenvallen van de persoon en God. Door het duaal te houden ontstaat er meer een idee van samenwerking van het geconditioneerde individu met de Goddelijke energie. Beiden hebben het zelfde resultaat wat mij betreft.

De Hillsong kerk maakt de vertaalslag naar deze tijd. Er is een meer kapitalistische kijk op geld en rijkdom. Je mag een luxe leven leiden en hoeft niet allemaal sober en saai. De combinatie van een meer geindividualiseerde kijk op God, de aanmoediging om zelf na te denken over je normen en waarden, authentiek mogen zijn en het gebruik van moderne muziek zijn waarschijnlijk de elementen die de groei van deze kerk positief beinvloeden. Het is misschien een nieuwe vorm van religie.

Wanneer je iets met Jezus, God of het geloof hebt (zonder dat je perse gelovig hoeft te zijn) raad ik je aan eens zo’n dienst te bezoeken. Naar mijn mening maken ze een mooie vertaling van de bijbel naar het nu. Waar ik van geniet is de devotionele sfeer en de energieopbouw tijdens een dienst. Er gebeurt daar echt wat.

Aan elke religie of leermeester zitten kanten waar jij het niet mee eens bent. In de Hillsong kerk wordt bijvoorbeeld het homo en lesbisch zijn afgekeurd. Terwijl er ook homo en lesbie stellen lid zijn van de kerk. Ik zou zelf nooit dit soort waarden in een boekje zetten. In een volwassen relatie kun je hierover in gesprek gaan met je kerk, leraar of andere autoriteit. Je hoeft niet alles te accepteren. Haal eruit wat goed voor je is en laat gaan wat niet bij je past.

Voor meer achtergrondinformatie wikipedia…

Stel hier je vraag