Het realiseren van je zelf (in satsang, tijdens een ayuhuasca sessie of intens lichaamswerk) is niet moeilijk, want je bent al wat je bent. Het echte werk zit in het doorwerken van de persoon (lichaam, denken en voelen) en het ervaren van de betekenis van zelfrealisatie (ik ben niet de persoon, ik ben bewustzijn). Hoe ga je om met de identificatiestroom die steeds weer in het bewustzijn komt? Wat betekent het om bewustzijn te zijn?

Het omgaan met lijden is in eerste instantie essentieel, omdat er steeds weer een sterke afwijzing ontstaat naar gevoelens van pijn, weerstand en te kort die blijven opkomen in bewustzijn. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan.

1.Het ontwikkelen van een juiste houding. Een juiste houding is om alles te laten zijn zoals het is. Hecht je niet meer aan persoonlijke voorkeuren. Doe wat jij vindt dat juist is en ontkoppel het resultaat van jouw actie en verwachting. Neem alles zoals het komt. In het oefenen met een dergelijke houding ontstaat er ruimte om jezelf  te realiseren als bewustzijn, omdat het vechten met wat is stopt. Pas dan raakt de aandacht gericht op zichzelf.

2.Steeds weer terugkeren naar de ik ben. Wanneer de aandacht op zichzelf gericht wordt is er alleen aanwezigheid. In aanwezigheid is er geen enkel probleem.

3.Een derde manier is door middel van inquiry alle waarneming, hechting en identificatie structuren van de persoon te ontrafelen. In inquiry is de stelling waarheid is wat er nu is. Om tot zelfrealisatie te komen onderzoek je wat er nu is met een open houding. Alles leidt uiteindelijk direct naar jezelf.

Alle drie de manieren kunnen ervoor zorgen dat je gestabiliseerd raakt in zelfrealisatie. Het kan echter jaren duren. Er bestaat geen snelle verlichting. Ik weet het, het is slecht nieuws.

Er moet een vurig en vasthoudend verlangen zijn om jezelf te bevrijden.

Stel hier je vraag