In alle religies en new age denken is er een idee of belofte dat er een einde van het lijden bestaat. Een belangrijke stap is dan ook het uitzoeken wat de wortel van het lijden is. Het onderzoek bestaat uit luisteren, analyseren en ervaren. Tijdens het onderzoek zul je langzaam overtuigd raken dat er zoiets bestaat als ultiem geluk. Dit werkelijk ervaren brengt overgave in je beoefening. Het is meetbaar, omdat het onderzoek een positief effect heeft op het dagelijkse leven. Je zult meer geluk en minder lijden gaan ervaren. In het verminderen van het lijden worden ervaringen van non dualiteit toegankelijker.

Hoe ontstaat lijden?
Lijden komt voort uit een (langdurig) onvervuld verlangen en dat komt voort uit de identificatie met het lichaam. Al het denken gaat over het vermijden van pijn en de lichamelijke dood en het vasthouden of bereiken van genot. Wanneer je dit streven opgeeft ben je met wat is. Dat is de kracht van nu. In het zijn met wat is ontstaat er een stoppen van het lijden, omdat er een totale aanvaarding is van alles. In andere woorden; lijden is lichamelijk en komt voort uit het niet zijn met wat is.

Het stoppen van het lijden heeft in mijn ervaring twee vormen:

1. Absolute stop door te verblijven als ik ben of het absolute.
In deze staat is er geen enkel lijden of pijn. Er is een en al goedheid en helderheid.

2. Relatieve stop door het aanvaarden van wat is.
De aandacht beweegt zich vanzelf steeds weer naar het lichamelijke leven van pijn vermijden en genot nastreven. In het dagelijkse leven wordt jouw unieke potentie neergezet en persoonlijk gemaakt.

Stel hier je vraag