Doelen van meditatie.

Het doel van elke meditatie is in eerste instantie wat mij betreft ontwaken. Dit verloopt van de driehoek waarnemen, het waargenomene en de waarnemer in het samenvallen met bewustzijn. Zien of ervaren dat jij bewustzijn bent. En liever nog DAT waar bewustzijn uit ontstaat. Dit inzicht is waar het volgens mij om gaat en staat gelijk aan weten dat jij God, het mysterie of het onbekende bent. Dat weten is het ultieme geluk en geen gevoel of ervaring kan evenaren.

Wanneer je het hele lichaam voelt is er conceptloze aanwezigheid. Wanneer je daarbij blijft komen er non duale substanties op zoals ruimte, leegte, stilte en andere essenties. Vanuit dit perspectief is het makkelijk te zien dat deze subsanties worden waargenomen door iets wat je bewustzijn zou kunnen noemen. Het is mogelijk om jezelf te kennen als dit bewustzijn. Daar is geen tijd, ruimte en probleem meer. 

Een ander doel is de ontspanning van het lichaam en daarmee de geboorte van authenticiteit en moraal. Door van actief doen naar niet doen te verschuiven is er niets meer nodig. Er is genieten en extase. Dit is de kern van elk streven en het stoppen van lijden. Wanneer je als persoon verblijft in deze eenvoud is het leven zoals het is. Al het andere zoals cultuur, economie en de complexe inrichting van de samenleving kan een verwijdering zijn van dit geluk. Wanneer er geen spanning meer is kun je jezelf uiten zoals je bent en hoef je een ander niets aan te doen. Er zijn is al genoeg en al het andere is overvloed.

Er zijn ook meditaties die het energie nivo van het lichaam verhogen. Dat is met name nodig, wanneer er uitputting, burnout of depressie is. In deze staat van zijn werkt het basis overleven niet en is ontspanning en ontwaken lastig. Het kan wel, maar dan moet iemand zich volledig overgeven en innerlijk bereid zijn om te sterven. Na de verhoging van de energie is ontwaken weer het eerste doel wat mij betreft.

Meditatie is doelloos.

Vanuit het perspectief van ontwaakt zijn is meditatie doelloos. Alles is al bereikt en het inzicht is zonder moeite aanwezig. Meditatie is vooral een tool voor mensen die zichzelf willen ontwaken. Een meditatie begint altijd met een zekere wilskracht of keuze. Het doen ontspant vroeg of laat in een niet doen en dan is alles meditatie. Na dit inzicht kun je altijd nog mediteren en is het meer een leuke bezigheid.

Honderden meditaties.

Er zijn zo veel meditaties dat het heel verwarrend kan zijn. Sociale meditaties, actieve meditaties, zit meditaties, dans meditaties, etc. De werking is in principe voor elke meditatie hetzelfde; van observeren naar ervaren dat jij (iets voorbij) bewustzijn bent. Het valt mij op dat dit niet vaak wordt uitgelegd. Mensen mediteren, voelen zich daarna meestal lekker en dat is het dan. Vanuit mijn perspectief leidt dat nergens heen. 

Lichaamsbewustzijn leidt in het beste geval naar ontwaken met de juiste instructies.

Wat is jouw intentie met mediteren? 

Stel hier je vraag