fbpx

Alles ontstaat uit het lege midden

Je hoeft niets te doen om jezelf te realiseren, te helen of gelukkig te leven. Alles gebeurt vanzelf. Wanneer je jezelf open stelt zonder bedoeling, niets vreest en niets najaagt is er volledige waarheid. Waarheid is wat er NU is. Wanneer je de ervaring in het moment probeert vast te houden, te ontwijken of er wat dan ook mee wil doen is waarheid weg. Waarheid is tijdelijk. Seconde voor seconde. Zonder iets te willen, zonder iets te weten, zonder iemand te helpen of te helen.

Je bent er. Zoals je bent. Wezenlijk ben je het lege midden en alles ontvouwt zich. Elk inzicht is steeds weer nieuw en wordt waargenomen. Waarnemen gebeurt vanzelf. Er hoeft geen theorie, analyse of stelling genomen te worden. Elke inmenging is te veel. Manipuleren, milder maken, analyseren, dieper spitten of aanscherpen zijn allemaal activiteiten die de waarheid zoals die zich aandient geweld aan doen. Zoals dit stukje. Ik schrijf het nu. Dat is waarheid. En misschien krijg jij er een inzicht door. Misschien doet het je niets. Dat is waarheid.

Jezelf zijn in waarheid is jezelf zijn met alle beperkingen en alle wijsheid. Wanneer er een impuls ontstaat om iets te zeggen, te handelen, dan doe je dat, dan gebeurt dat. Waarheid is geen theorie. Waarheid is alleen te beleven vanuit het lege midden. In dit lege midden is er geen goed of kwaad, geen slachtoffer of dader, geen paradox. Vanuit dit niet standpunt beweegt alles naar harmony en verval. Wanneer de fysieke geboorte en dood gezien worden vanuit dit lege midden wordt de grotere zielstroom ervaarbaar.

De wereld, jij en anderen zijn in orde zoals het is. Vanuit dit niet veranderen gebeurt elke seconde wezenlijke verandering. Dat zou je liefde kunnen noemen. Het er zijn zonder enkele bedoeling. Dit lege midden is zonder oordeel. Met betrokken afstand is er een onmiddellijke beleving. Niemand weet wat de bedoeling is, waar alles vandaan komt en waar het heen gaat. Wanneer iemand of iets het denkt te weten ontstaan er meningsverschillen en oorlog. Echte liefde ontstaan uit niet weten en eenvoudig waarnemen. Elk moment wordt er iets zichtbaar van de waarheid. Dat waar het vandaan komt en waar het heen gaat blijft verborgen. Er is alleen dit NU. Deze waarheid waar je NU bent. Kun je daar hallo tegen zeggen?

Dat is de basishouding van opstellingenwerk, van focussen en van satsang. Dit zou ook de basishouding kunnen zijn van de economie, de politiek, de opvoeding, de school, de relatie, etc.

De donkere nacht van de ziel betekent dat alle concepten en verwachtingen worden losgelaten. Een volledig afzien van elke betekenis. Alleen in deze toestand kun je het wezenlijke zien en ervaren.

Ik ben, jij bent dit lege midden van waaruit het leven ontstaat. Wanneer je dat realiseert is alles zoals het is en gaat alles zoals het gaat. Er is een diepere laag van waaruit alles ervaren kan worden.

Als je wil, alleen met jouw toestemming breng ik je daar.

Share This
Stel hier je vraag