Ervaren en handelen vanuit leegte is wijsheid

Focussen brengt je voorbij aan wat je weet, cultuur, geweten, moraal, etc.
Wanneer ik met iemand een focussessie doe ben ik in niet weten. Een open heldere aanwezigheid zonder grenzen en bedoeling. Deze conceptloze aanwezigheid wordt ook wel Ik ben genoemd. Ik ben is volkomen veilig en kan alles dragen. Van daaruit ontstaat alles. De focusser en de luisteraar weten niet waar de ervaring in het moment heen gaat of waar het vandaan komt. De ziel werkt door de persoon heen en is ondanks de invloed van het collectieve een individuele ervaring. De ziel is dat wat het levende bezielt en wat het leven mogelijk maakt. Ik ben keer op keer verrast hoe een sessie zich ontwikkeld.

Het wezenlijke werk is; verblijven in het lege midden en wachten tot er een flits van inzicht komt bij de focusser of luisteraar. Het is een samen alert zijn.

Hoe verloopt een sessie?
Een focussessie begint met een gesprek over een thema wat onderzoek nodig heeft en binnen een paar minuten zitten we via de sensaties in het lichaam in een innerlijke reis. Het lichaam en de ziel weten precies wat te doen en dat gaat voorbij het denken en voelen. Het denken en voelen hebben wel een belangrijke rol tijdens een sessie, maar zijn niet het eerste punt van aandacht. Het begin thema komt soms wel weer ergens terug, maar vaak komt de oplossing uit een diepere laag.

Na een minuut of twintig de felt sense volgen en alles met een vriendelijke houding ervaren ontstaat er een bodily shift. Dit is een moment van wezenlijke verandering met gevoelens van ontspanning en ruimte. Op dat moment komt er een essentie in de ervaring. Essentie is kracht, liefde, stilte, leegte, ruimte, leiding, aanwezigheid of een andere non duale ervaring. De focusser is zich daar meestal niet bewust van en de luisteraar die de essentie kent heeft de taak deze er uit te lichten en de aandacht erbij te brengen. Dit is een fase in de sessie waarin iemand gaat wennen aan essentie. De stappen die ik heb toegevoegd aan het focusproces zijn;
– herkennen en wennen aan essentie
– jezelf ervaren als die essentie
– jezelf ervaren als de bron van essentie
– visioen van de toekomst vanuit essentie

Vanuit het lege midden kan er een visioen of aanwijzing komen vanuit de collectieve ziel, het grotere of great spirit voor een volgende stap in iemands leven. De stroom van het leven stuurt zichzelf en wij mensen zijn een vervoermiddel. Niet meer en niet minder. Je voelt wanneer je aangehaakt bent. Symptomen zijn; er is geen angst of verlangen, alles lijkt vanzelf te gaan, er is richting in het leven, er is een gevoel van vervulling en erbij horen. Je voelt jezelf in harmonie met de werkelijkheid zoals die nu is. Pijn, genot, gezondheid, ziekte, leven en dood zijn gelijk. De grotere beweging gaat voorbij aan het tijdelijke.

Het raadplegen van het lichaam en de ziel is eenvoudig. Er is alleen niemand die je verteld hoe je dat zelf doet. In satsang, lichaamswerk en therapie worden voor zover ik heb meegemaakt geen heldere handvatten gegeven.

Wat ik heb waargenomen.
Tijdens het focussen met mensen begon het Zelfrealisatie gedachtegoed en ervaring een rol te spelen. Het ging zich vermengen en langzamerhand ontstond er een vast patroon. Ik noem het nu focussen naar essentie. Essentie is een subtiele non duale substantie waar geen problemen of lijden is. Focussen naar essentie bestaat uit acht heldere stappen en zijn herhaalbaar. Ik zie keer op keer dat het werkt. Het mooie is dat het vanzelf gaat wanneer beide personen uit de weg gaan. Het is de structuur van de sessie die steeds het resultaat geeft. De diepgang of ervaring van de luisteraar (therapeut) speelt waarschijnlijk ook een rol in de ervaring van de focusser (client). Cursisten die de essenties kunnen ervaren krijgen dezelfde resultaten als ik met clienten.

Ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik iets simpels heb ontwikkeld wat werkt. Niemand hoeft het aan te nemen of te geloven, je kunt het zelf komen ervaren. Niet goed geld terug. No cure no pay. Het is aan jou, zoals het altijd al was.

Stel hier je vraag