Het IK-principe is wat ik ben. De betekenis van “IK” is dan niet de persoon, maar een onpersoonlijk en universeel bestaan of aanwezigheid. De persoon geef ik de naam “ik” in kleine letters. De kleine “ik” is geidentificeerd met het lichaam denken en voelen. Dat betekent pijn, onzekerheid en voortdurend werk. De realisatie van mijzelf als “IK” is tijdloos, zonder pijn, onzekerheid of werk. Deze twee perspectieven bestaan tegelijkertijd IK ben ik. De aandacht of focus kan op een van beide liggen of op allebei te gelijk. Om dit dubbele perspectief te ervaren is het nodig om te ontwaken en te zien dat jij ook bewustzijn of IK bent. En dat dat is niet heel moeilijk, omdat je het al bent. Het kan handig zijn om een leraar of tool te gebruiken die je dat helder laat ervaren.

Dit IK-principe doordringt alles. Dit betekent bijvoorbeeld dat IK door alle ogen de wereld in kijk. Anders gezegd wanneer jij als kleine ik jezelf realiseert als de grote onpersoonlijke IK wij hetzelfde zijn. Zolang er een overmatige identificatie is met het kleine ik (persoon, lichaam, denken en voelen) zijn pijn, onzekerheid en voortdurend werk het enige perspectief. Dat noem ik in mijn teaching van Fundamenteel Welzijn; groei. Daar is niets mis mee. De ultieme groei is wat mij betreft de realisatie van IK (bewustzijn). Al het andere is van minder belang. Zo zijn langdurige zorgzame relaties en zingeving belangrijk voor het kleine ik, maar niet voor de grote IK.

Ik ervaar regelmatig een verdrietig gevoel bij het leven. Het zien dat iedereen en van dichtbij mijn kinderen nog door al die lagen van het persoon zijn in lijden moeten bewegen. Ik kan er niet veel aan doen. Er alleen maar zijn en mijn perspectieven delen.

Vanuit de grote IK is het perspectief zeer ruim. Er is geen dood bijvoorbeeld. De dood is iets van het lichaam, denken en voelen en dat is gebeurt. Wat dood gaat zijn de persoonlijke herinneringen. Die vervagen na de dood van het lichaam. Wat overblijft is het zuivere IK principe. Een bewustzijn van zichzelf.

Elk persoon (lichaam, denken en voelen) is een instrument om te ontwaken

Vanuit het verruimde IK perspectief is alles wat er gebeurt op aarde okay. Dat is voor de ik-persoon moeilijk te bevatten, omdat vanuit het kleine perspectief er pijn en genot is. Pijn staat voor fout en duivel, genot staat voor goed en hemel. In het perspectief van het grote IK is dit onderscheid er niet, alles is extatisch en/of neutraal. Dit is paradoxaal in het lichaam te transformeren. Ik gebruik hier de Inquiry voornamelijk voor.

Wanneer ik in meditatie val is er een voelbare energiestroom die aan en uit gaat. Dit gaat om de twee of drie seconde. Een heerlijk gevoel. Ik heb ontdek dat dit de oer verbinding is met het universum. Het herinnert mij mijn oorsprong. En het is niet te begrijpen voor het denken. Er is zoveel wat ik niet weet en kan plaatsen. En ik ben blij met de kennis en ervaring die ik wel heb.

Voor mij is het enige wat ik als persoon (ik) en als bewustzijn (IK) kan doen is bij je zijn en op de een of andere manier overbreng dat het al okay is. Ik ben er. Ik hoef mezelf, jou en de wereld niet te veranderen. Verandering vindt vanzelf plaats door de krachten in de dualiteit. Dat is iets wat ik met mijn denken niet kan begrijpen en vanuit het verruimde perspectief aanvoelt als perfectie. Het lijkt er op een aards niveau op dat het collectieve bewustzijn van mensen beweegt naar meer en meer liefde en ontwaking, maar zeker weten doe ik dat niet. Het donkere of slechte is er altijd geweest en nodigt uit om te bewegen naar licht en het goede. De persoon is een instrument om zichzelf als licht en liefde te ervaren. Ik zeg dat uit eigen ervaring. Er is een ingebouwd weten en verlangen om tot deze realisatie te komen. Het kan zich ook uiten is de waarheid willen weten, de psyche te willen doorgronden of een je niet thuis voelen op deze aarde. Het zijn allemaal impliciete uitnodigingen om jezelf te realiseren als wat je werkelijk bent, Het IK-principe. Heb jij zo’n vermoeden of verlangen? Reik dan uit naar mij of een andere leraar die je kan laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Stel hier je vraag