Het directe pad zoals Shri Nisargadatta en Ramana Maharsi verkondigen vind ik nog steeds het mooiste van allemaal. Ik geef er mijn eigen woorden aan.

Leven is ervaren en dat wat je kan ervaren bestaat uit drie categorieen;

1.Dat wat er binnen de huid te ervaren is (lichamelijke sensaties, emoties)
2.Dat wat van buiten de huid te ervaren is via de zintuigen en de huid (omgeving)
3.Dat wat de geest er van maakt (verhalen, beelden)

Deze ervaringen kun je in openheid of weerstand ontvangen. Hier hoef je niets aan te veranderen, alleen gewaar zijn. Dat wat dit mechanisme overstijgt is de conceptloze aanwezigheid Ik ben. Dit is het bewustzijn wat alles ruimte geeft. Wanneer je de aandacht focust op dit conceptloze bewustzijn ontstaat er een verdieping van stilte. Deze stilte is niet de afwezigheid van geluid, maar het realiseren van wat je bent. Het naamloze Absolute. Het naamloze Absolute, wat er altijd is, komt op de voorgrond wanneer je voorbij de conceptern van tijd en ruimte gaat en als als laatste voorbij het conceptmakende principe. Er is een naamloze aanwezigheid.

De bijdrage van Osho vind ik ook nog steeds actueel; eerst een actieve fase, zodat de geest tot rust kan komen. Om het directe pad te ervaren heb ik een eenvoudig protocol gemaakt wat bestaat uit drie stappen;

1.Verbonden ademen, zodat de spieren ontspannen.
2.Felt sense meditatie om in Zijn te komen waarin de conceptloze aanwezigheid vanzelf in de ervaring komt.
3.Mentale aanwijzingen om voorbij de ervaring van vorm en leegte te gaan.

Dit protocol is de perfecte voorbereiding op meditatie. Meditatie is in de puurste vorm een wennen aan jezelf als het Absolute. Alle andere vormen van meditatie en beoefening is wat mij betreft verwarrend en omslachtig.

Op Ibiza is er veel ruimte voor vrijheid als persoon. Het ontwikkelen van levendigheid en flow. Wat ik hier mis is het directe pad, totdat ik bij een oud leerling van Osho kwam en wij elkaar direct herkende (Michael Shafron). Inmiddels heeft hij zich opgeworpen als een host om deze meditatie te delen in zijn netwerk. 

 

 

Stel hier je vraag