fbpx

Sommige uitspraken die mijn ouders gedaan hebben toen ik een kind was, kan ik me nu nog herinneren. Zo voorspelde mijn vader in 1975 dat er; ‘Later als ik groot zou zijn’ een telefoon zou zijn waarmee ik degene zou kunnen zien die mij opbelt. Mijn moeder legde me op een dag uit dat geschiedenis altijd in zogenaamde golven beweegt. Gebeurtenissen, crississen, mode, gewoontes et cetera herhalen zich, verdwijnen en komen dan weer terug.

Sinds ik me wat meer bezighoud met het gebruik van medicinale planten, is het me niet ontgaan dat sommigen bij de Nederlandse wet verboden zijn. Hoewel ik ervaar wat de positieve (uit)werking kan zijn wanneer ik de juiste plant op het juiste moment gebruik, ziet de overheid dat heel anders. Ik schreef er een tijdje geleden een blog over, over die bizarre tegenstelling in wat voor mij waar is en door de maatschappij als fout wordt gelabeld en andersom.

In de middeleeuwen werden heksen (vaak vrouwen) verstoten en vermoord op brandstapels, iedereen kent de korte notities uit zijn of haar geschiedenisboek op school nog wel. Maar wanneer ik me realiseer wat deze vaak spirituele mensen deden, dan was dat niks meer of minder dan het bewustzijnsniveau van de mens vergroten, te communicereen met plant, dier en de ongeziene wereld, en gebruik maken van rituelen met allerlei middelen ter bevordering van genezing en heling. En omdat die (soms ongrijpbare en daarom voor velen beangstigende) wijze niet paste binnen het plaatje van de gevestigde (kerkelijke) orde, werden de heksen verketterd en vevolgd.

In mijn optiek lijkt het ook zo te gaan met de heksen van deze tijd. Zij die zich verdiept en gespecialiseerd hebben in alternatieve geneeswijze worden kwakzalvers genoemd. De sjamanen en therapeuten die de moed hebben medicinale planten in te zetten om een genezingsproces te versterken, riskeren een boete of vrijheidsberoving. En omdat het wetboek als een heilig boek wordt aanvaard ook omdat het letterlijk gekoppeld is aan bestraffing wanneer de wetten overtreden worden, is het daarmee almachtig en als geaccepteerde norm verworden.
Anders denken en doen is levensgevaarlijk. Dus hokuspokus zie daar: de geschiedenis herhaalt zich.

Ahee!

Share This
Stel hier je vraag