Yuval Noah Harari houdt zich bezig met de toekomst van de mensheid. In zijn eerste boek Homo Sapiens legt hij uit hoe de mensheid zo overheersend is geworden op de planeet. De kern hiervan is dat mensen in grote groepen kunnen samenwerken met behulp van verhalen in combinatie met de technologische vooruitgang. In Homo Deus schetst hij een paar mogelijke (negatieve) toekomst scenarios om ons bewust te maken van wat er kan gebeuren als we de biotechnologie en kunstmatige intelligentie verkeerd gaan gebruiken. We staan namelijk op het punt om die twee vakgebieden te combineren en een God mens te maken. Dit kan vervolgens als gevolg hebben dat er een waardeloze (economische) klasse ontstaat, omdat veel werk wordt overgenomen door superintelligente robots. In de geschetste scenario’s krijgen discussies over een basis inkomen en zingeving een belangrijke betekenis. Welk verhaal gaan we als mensheid maken? Zeer interessant om over na te denken.

Bedrijven zoals Google, Facebook en Amazone hebben en krijgen steeds meer macht. Het verhaal wat zij gebruiken bepaalt voor een groot deel de toekomst van de mensheid. Google heeft bijvoorbeeld als missie om de mensheid te redden en doet allerlei onderzoeken (zelfrijdende auto’s, het probleem van de dood, etc.). De politiek en de universiteiten zijn bureaucratische systemen die de huidige snelheid van de technologie niet bij kunnen houden. Veel antwoorden zullen dus gaan komen van bedrijven.

Emotionele intelligentie zal in deze fase van de mensheid steeds belangrijker worden om een ethische koers varen. Het samenwerken op wereld niveau zal een noodzaak zijn, maar of dat er ooit komt is de vraag.

 

Stel hier je vraag