De wereld zoals die nu is, geeft een kader om jezelf te realiseren als Goedheid zonder tegendeel.

Werkelijk geloven in het Goddelijke komt voort uit een diep begrijpen van wie en wat je bent.

Werkelijk God en het Goede aanvaarden betekent de dagelijkse wereld volledig zien voor wat het is. En dat is niet – alleen maar – fraai. Kun je jezelf laten raken door alle pijn en het lijden in jezelf en de wereld?

Zelfs God twijfelde een moment aan zichzelf door Jezus heen toen hij aan het kruis hing. Heeft U mij verlaten?

De mensheid (lichaam, denken en voelen) is vooralsnog destructief. Kijk even om je heen of volg het nieuws. Destructief gedrag is overal. Deze destructie komt voort uit het niet lichamelijk dragen (en dus afwijzen) van gevoelens zoals agressie, lust, macht en angst. Deze gevoelens komen in de schaduw te staan (het onbewuste) en komen er vroeg of laat toch uit, maar dan in een destructieve vorm. Zolang deze schaduw niet bewust belichaamd en gecontroleerd wordt verandert er niets.

Het is een hele prestatie van de mens om buiten de voedselkringloop te komen. We hebben geen natuurlijke vijanden. Het is zelfs zo ver gegaan dat wij – als een God -die kringloop be├»nvloeden.

De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat er toch een natuurlijke vijand is; wij zelf. Kunnen we onze intelligentie hiermee verrijken? Hoe gaan we onszelf in toom houden?

Uiteindelijk kom ik steeds weer tot de conclusie dat er geen echte wijsheid en harmonie is zonder de integratie van de schaduw.

De verlichte mens heeft controle over het kwaadaardige in zichzelf. Dit kan door een afwisseling van overstijgen en dragen.

Het fysieke leven heeft iets tragisch. Lijden kan niet ontkent worden. Iedereen ervaart het. Ik begin net een beetje te begrijpen en te ervaren hoe de samenhang der dingen is en dan is het alweer tijd om te gaan. Zo kort is het leven.

Als ik naar mijn kinderen kijk word ik blij en verdrietig tegelijk. De onschuld waarmee ze de wereld in kijken en de onwetendheid over wat ze nog gaan meemaken. Ik hoop dat zij net als ik geraakt worden door de mogelijkheid van de lichamelijke transformatie van het lijden en het ultieme geluk van verlichting.

Het lichaam is het wonder waarmee het Goddelijke en het Dagelijkse ge├»ntegreerd en overstegen kan worden. De felt sense is de ingang. Dit is een vaag gevoel in het lichaam waarin alle wijsheid tot uiting komt. Stapje voor stapje, eindeloos…

Stel hier je vraag