Focussen brengt wezenlijke verandering

Focussen is een techniek die voortkomt uit psychotherapie. Het is een lichaamsgerichte ingang naar diepere ervaringen in of van jezelf. De techniek bestaat uit vijf stappen die wanneer je ze onder de knie hebt door elkaar kan toepassen, zodat het een organisch geheel wordt.

Focussen geneert meestal ook empathie. Empathie is een meevoelen met de ander, zonder er in te verdwijnen. Een erbij zijn. Empathie is echter niet de hoofdzaak bij het focussen. De hoofdzaak is eerder het opgang brengen van de inzichten bij de ander.

In de afgelopen zes jaar heb ik door mijn passie voor Zelfrealisatie een aanvulling uitgewerkt waardoor iemand makkelijk bij de ervaring van bewustzijn en essentie komt. Vanuit deze staat kan het moment van identificatie makkelijk gezien worden. Na deze ervaring van bewustzijn, essentie en identificatie gaat het alleen nog over zelfherinnering (steeds weer terug naar jezelf ervaren als bewustzijn).

Een belangrijk onderdeel in focussen is de relatie tussen de luisteraar en de focusser. Deze relatie wordt verinnerlijkt en wordt onderdeel van de relatie die je hebt als bewustzijn met je opkomende ervaringen. Zie ook object relatie theorie.

Het leren focussen heeft vele subtiele facetten zoals; het aanleren van een vriendelijke en open houding, alles aanvaarden wat komt, er helemaal voor iemand zijn, in het moment zijn, blijven bij een vaag gevoel, stiltes laten gebeuren, verblijven in niet weten, het lichaam zelf laten bepalen hoe snel het gaat, gebruik maken van innerlijke resources, etc.

Technieken zoals Somatic Experience (traumahealing) gebruiken deze techniek ook. En wanneer je de techniek in jezelf herkent zie je ook dat dit ook gebeurt in satsang, vipassana, lichaamswerk en allerlei ander spiritueel werk.

Hieronder is de meester zelf aan het woord en aan het werk. Wanneer je interesse hebt kan ik je deze techniek leren (volgens het gewone individuele begeleidings aanbod of je stelt zelf een groepje mensen samen). Het helpt je verder in je persoonlijke ontwikkeling (naar zelfstandigheid en Zelfrealisatie) en in het er zijn voor anderen. Voor therapeuten en leraren kan het een belangrijke aanvulling en verdieping in je werk opleveren.

In onderstaande video zie je Eugene Gendlin de techniek focussen gebruiken in een therapie sessie. Het kan wat langdradig zijn en misschien meer voor mensen die werken met focussen en therapie.

De voorganger van het focussen; Carl Rogers. Hier heeft Eugene Gendlin het focussen ontdekt. Hij noemt zijn naam ook in de presentatie. De kern is Empathy.

Stel hier je vraag