fbpx

Het lichaam is de sleutel naar eenheid

De techniek focussen is geniaal. Ik heb inmiddels zoveel mensen zichzelf zien helen en tot vrijheid komen dat er voor mij geen enkele twijfel is dat deze techniek in elk vakgebied zou moeten worden geïntegreerd. Hoewel het van kunst tot filosofie kan worden gebruikt ligt mijn focus bij welzijn en zelfrealisatie.

Voorbeeld.
Afgelopen week deed ik een focussessie met het thema eenzaamheid. Dit kon ik voelen als een transparant vlak aan de linkerkant van mijn lichaam in mijn borstkast, rond mijn longen en hart (felt sense). In het vlak zat een verdichting bij mijn hart wat aanvoelde als verdriet. Het geheel voelde als een lichte verkramping. Door erbij te blijven ontwikkelde er een energiestroom die zich liet vertalen naar twee tegengestelde gevoelsovertuigingen; ik ben eenzaam (handvat) en later tijdens het resoneren van dit concept met de felt sense werd het een ervaring van ik ben een (bodily shift). In de eenzaamheid was er een link met het lichaam en al het collectieve materiaal over relaties. In het een zijn was er alleen ruimte (en geen identificatie met het lichaam en eenzaamheid). Beiden waren afwisselend aanwezig. Er was geen stelling of keuze tussen deze twee ervaringen nodig. Wanneer eenheid kwam verdween eenzaamheid en andersom.

In mijn dagelijkse leven ervaar ik deze overgang ook, alleen heb ik dan soms het idee dat er een probleem is, omdat er iets is wat wil kiezen of duidelijkheid wil hebben. Ben ik eenzaam of een? In een focussessie is dat dilemma er niet, daar kunnen beiden zonder moeite aanwezig zijn. Er ontstaan dan ook andere impulsen tot actie.

In de literatuur kom ik vaak het verband tegen tussen psychosomatische klachten rondom de longen en hartfalen en gevoelens van eenzaamheid. Tijdens deze sessie kon ik deze link direct ervaren. Focussen brengt een helende stroom in het lichaam op gang, omdat het vastzittende lichamelijke sensaties ontspant. Heling is een natuurlijke onderstroom in het lichaam. Focussen is vertragen en brengt ervaringen van ruimte, sereniteit en eenheid in het bewustzijn. Deze probleemloze ruimte is een niet logische oplossing voor blokkades.

Ik zie dit ook keer op keer bij mezelf en cursisten gebeuren. Laagje voor laagje komen deze overtuigingen en blokkades vrij. Door hiermee te zijn is het leven vloeiend, gewoon, compleet en transparant. Sensaties van eenheid en verkramping komen en gaan. Niets wordt uitgesloten en er is een houding van alles laten komen zoals het komt en laten gaan zoals het gaat. Deze moeiteloosheid is heling.

Share This
Stel hier je vraag