Object relatie theorie is de basis

Mijn fascinatie is altijd geweest wat het begin van mijzelf is. Wie of wat ben ik? Psychologie is verbonden met deze vraag, omdat het werkt met het idee van de persoon. In spiritualiteit is men voornamelijk bezig met het grotere of het onpersoonlijke.

Beiden zijn belangrijk en mijn waarneming is dat wanneer ik een voorkeur heb voor een van de twee – persoon of het grotere – er een onoplosbaar probleem ontstaat. Ik ben namelijk beiden.

Ik ervaar mijzelf als bewustzijn en als persoon. De combinatie noem ik de Persoon van Bewustzijn. De persoon komt voort uit de identificatie van bewustzijn met lichaam, denken en voelen. Zelfrealisatie is dan ook alleen mogelijk via het lichaam. Het hele verlangen om mijzelf te realiseren komt voort uit de identificatie met het lichaam.

De kern van de persoon is het het ego. Dit is een verinnerlijkte relatie met anderen. Voornamelijk de ouders. Een stabiel ego komt voort uit een constante (liefdevolle) ervaring met anderen. De grootte angst van het ego/lichaam is niet gehoord, gezien of begrepen te worden. Dit kan doordat de ander er niet voor je is of juist dat de ander steeds over je grenzen gaat.

Als bewustzijn is er geen enkel probleem, er is geen tijd, geen persoon, geen grens. Als persoon ben ik voor geestelijk en fysiek welzijn afhankelijk van anderen. Het in harmonie samen zijn brengt een stabiel ego en daarmee geluk en gezondheid. Harmonie komt voort uit het delen van gevoelens, verlangens en gedachtes. Wanneer ik er mag zijn en de ander er laat zijn ontstaat er werkelijk contact. Contact is niet echt te omschrijven ik voel het als intiem en een wam gevoel rondom mijn hartstreek.

Het meeste lijden en ziekte komt voort uit verstoringen van de harmonie in contact. De oplossing ligt in de meeste gevallen in een werkelijk en gelijkwaardig contact met tenminste 1 persoon. Je kunt hiervoor tijdelijk een autoriteit gebruiken zoals een leraar, therapeut of een voorbeeld figuur. Uiteindelijk zal het een gelijkwaardig contact dienen te worden wat vervolgens verinnerlijkt wordt als kracht of een andere essentie.

Vandaar de titel beter een persoon dan een pil.

Het contact, het jezelf ervaren als bewustzijn of essentie, het gelijkwaardige, het horen en gehoord worden, etc. zijn allemaal terug te vinden in de vaardigheid Focussen. Dit is een vaardigheid die voortkomt uit psychoanalyse en de kern blootlegt van het lichamelijke en geestelijke functioneren.

 

Stel hier je vraag