De huidige focusgroep is lekker op dreef. Vanaf de eerste les komt iedereen in non duale essentie. Maakt niet uit wie de luisteraar is of via welk medium (telefoon, skype, face to face). Dit betekent dat we al snel aan het spelen zijn met alle lagen in de ervaring. Voor mij betekent het ook dat ik nieuwe inzichten krijg in wat ik/we hebben ontwikkeld.

Het lijkt erop dat het Focussen steeds makkelijker aan te leren wordt

De focusreeks die er nu is heeft verschillende resultaten;
– het op gang brengen van de communicatie van het denken met het voelen
– het op gang brengen van de communicatie van het denken/voelen met non duale essentie
– het leren dat alle oplossingen in jezelf/het lichaam te vinden zijn
– echt leren luisteren zonder zelf iets in te vullen
– het omgaan met intense sensaties bij jezelf en de ander
– leren hoe je efficiënt bij de ervaring van jezelf als bewustzijn komt
– je kunt direct veilig en efficiënt met mensen werken

Wat me van de week opviel is dat alle peilers van Authenticiteitcirkel in het focussen te vinden zijn. Je gaat met de felt sense om als een object en in de relatie met dat object zitten de vijf peilers als je het goed doet.

Authenticiteitcirkel en Focussen passen perfect bij elkaar

In het focussen zit ook elke spirituele en psychoanalytische instructie die ik ooit ben tegengekomen. Het mooie is, je hoeft er geen boek voor te lezen. Dat maakt deze vaardigheid geniaal in allerlei opzichten. Ik blijf me verbazen over de eenvoud, complexiteit en de effecten.

Wanneer ik het toepas op de teachings van Nisargadatta is het als volgt; door via het een verhaal en het lichaam bij de essentie conceptloze aanwezigheid (Ik ben) te komen is het mogelijk om bij deze essentie te blijven. Deze in of als de ervaring te houden.Dde instructie van Nisargadatta was verblijf in de Ik ben en alles wordt helder. De rijkheid van het focussen brengt een extra mogelijkheid om ook in andere essenties te verblijven zoals versmeltende liefde, kracht, ruimte, leegte, compassie, etc. Wanneer je ze begint te herkennen kun je er steeds naar terug en er in verblijven. In essentie is er geen zoeken, vraag of probleem.

Mens zijn is zoveel rijker dan dat je kent

De vraag Wie ben ik? wordt op allerlei niveaus beantwoord, van persoonlijke essentie tot het onpersoonlijke Absolute. De persoonlijke essentie is daarbij interessant, omdat dit fenomeen onderbelicht is in de neo/new age advaita.  De persoonlijke essentie is de ervaring van een intiem gevoel van persoon zijn welke bestaat uit non duale essenties. De persoonlijke ervaring is nabij, persoonlijk, helder, krachtig en zonder problemen of drama. Wanneer je vanuit deze ervaring de wereld in stapt gebeuren er liefdevolle dingen. Acties worden geboren uit liefde en niet uit angst. Wanneer je deze mogelijkheid nooit hebt ervaren ben je er onbewust van. Wat mij betreft gaat het om het zien en ervaren van de mogelijkheden van het mens zijn. Dat is veel rijker dan dat we terug gespiegeld krijgen in de dagelijkse samenleving.

Stel hier je vraag