Er zijn een aantal universele fenomenen die iedereen lijkt tegen te komen in zijn of haar zoektocht naar waarheid of het hogere;

1.Er is een groot verlangen naar waarheid of het hogere zonder te weten wat het is
Bij alle mensen die ik heb horen spreken over verlichting was er een diep verlangen naar iets voorbij de gewone identiteit en/of ervaring.

2.Waarnemen is een sleutel
In elke beoefening speelt waarnemen een grote rol. Waarnemen bestaat (in eerste instantie) uit drie aspecten; de waarnemer (diegene of dat wat waarneemt) het waargenomene (de vormen en objecten) en het proces van waarnemen. Deze driedeling is dan ook (impliciet) in elke spirituele beoefening terug te vinden. Dit geheel valt uiteindelijk samen in de ervaring en het inzicht dat jij bewustzijn bent.

3.Het lichaam is een sleutel
Verlichting verloopt hoe dan ook via lichamelijke sensaties. Of je nu een geestverruimend middel gebruikt, aan meditatie doet, een wandeling maakt of een andere beoefening doet. Er is een lichamelijk ervaren van pijn en genot wat zichzelf transformeert in iets voorbij pijn en genot. Het proces van transformatie, ontwaken en verlichting is puur lichamelijk. In het verwelkomen en volgen van lichamelijke sensaties ontstaat een serene neutraliteit waarin het waarnemen zichzelf kan zien als zichzelf.

4.Er is een innerlijke leraar
Er is een helder innerlijk weten wat zijn eigen lessen maakt. Het lezen van boeken, het volgen van leraren, psychedelische ervaringen, etc. worden allemaal geinterpreteerd door de innerlijke leraar. Dit is het guru principe en dat is in iedereen aanwezig. Deze maakt het mogelijk om twijfelloos te worden, omdat het een innerlijk resoneren is met zichzelf.

5.Integratie van het absolute inzicht in het dagelijkse leven
Na de twijfelloze ervarng van jezelf als bewustzijn of het absolute begint er een belichaming van deze realiteit. Dit is een langdurig proces van jezelf ervaren als het hogere en als persoon. Je bent aan de ene kant vrij van de persoon en aan de andere kant een persoon die gebonden is aan de natuurlijke wetten van genot nastreven, pijn vermijden, geboorte en dood.

Deze vijf fenomenen heb ik vertaald naar twee soorten beoefening; inquiry/focusing en authenticiteitcirkel.

Stel hier je vraag