meditatie5Op dit moment heb jij het idee en de ervaring dat bewustzijn de zintuiglijke waarneming is en voortkomt uit het lichaam. Wanneer je echter de ervaring van dit moment helder onderzoekt is je werkelijke ervaring dat het lichaam en de wereld allebei objecten zijn in jouw bewustzijn. Wat is dit bewustzijn? Het bewustzijn is zoiets als een levendige onzichtbare aanwezigheid. Het is niet waar te nemen en het is een onzichtbare substantie waardoor objecten zichtbaar worden.

Wanneer je de aandacht houdt bij deze levendige onzichtbare aanwezigheid en niet bij de lichaamssensaties en de waargenomen werkelijkheid dan gebeurt er iets vreemds. Je identiteit verschuift van lichaam naar bewustzijn.

Dit bewustzijn is volledig los van de ervaring. Het is niet het bewustzijn wat je kent; namelijk de aanwezigheid van het lichaam en de zintuigelijke waarnemingen. Het is een subtielere, ongrijpbare substantie. Deze substantie is ‘kennendheid’ en heeft niets nodig. Dit kan voor het lichamelijke leven twee dingen betekenen;
– een leven zonder verlangens (soberheid)
– een leven met verlangens (onmatigheid)

Beide manieren zijn vanuit bewustzijn gelijk. Er is geen ja of nee. Er is geen moraal vanuit bewustzijn, dat is helder en zuiver van zichzelf. In de spirituele cultuur is er een neiging van voorkeur naar een lichamelijke soberheid. Om jezelf te realiseren is dit echter niet nodig. Je hoeft niet eerst helemaal zuiver te zijn om verlicht te raken. Helder zien is alles wat nodig is en dat is geen intelligente bezigheid. Het is een simpele waarneming.

Dus; leg je boeken weg, stop met alle activiteit en kijk even naar je ervaring van dit moment. Hoe zit die in elkaar?

Ook al redeneer je en ervaar je in eerste instantie vanuit het lichamelijke en zintuigelijke bewustzijn je komt uit bij een ervaring van jezelf als een lichaamloze onzichtbare achtergrond.

Deze schijnbare tweedeling komt steeds meer samen tot een leven in de wereld en niet van de wereld. Bewustzijn, lichaam, denken en wereld zijn een ervaringsstroom. Een volledige ontspanning.

Deze woorden komen vroeg of laat voor je uit, omdat ze waar zijn.

Stel hier je vraag